De kans dat er bij de betrapte schaatser Thom van Beek per ongeluk epo in zijn bloed terecht is gekomen is zeer klein.

Woensdag werd bekend dat de 24-jarige Van Beek op 10 januari na een marathon positief testte op het verboden middel. Hij zegt echter onschuldig te zijn en er alles aan te doen om de oorzaak van de positieve test te achterhalen.

Volgens Herman Ram, directeur van de dopingautoriteit, komt het echter zelden voor dat epo onopzettelijk in het lichaam van een sporter terechtkomt.

"Andere doping zoals anabolen kunnen sporters bijvoorbeeld via vervuilde voedingssupplementen binnenkrijgen", aldus Ram tegen NU.nl, zonder daarbij op het specifieke geval Van Beek in te gaan. "Bij epo is er zelden tot nooit sprake van een onbedoelde handelwijze."

Volgens Ram werkt epo bij het (marathon)schaatsen prestatiebevorderend. "Dat is bij vrijwel elke duursport zo omdat het zorgt voor meer zuurstof in het bloed. Het duurvermogen wordt vergroot."

Beroep

De dopingautoriteit is benieuwd naar de verdediging van Van Beek. De schaatser van Team Van Werven, die in 2014 vierde werd bij het na-olympische NK allround, zei donderdag dat onderzoeken met gerenommeerde wetenschappers op dopinggebied inmiddels gestart zijn.

Uiteindelijk zal de dopingautoriteit met een advies komen aan de KNSB, waarna de tuchtcommissie van de bond mogelijk tot een straf komt. De dopingautoriteit en Van Beek kunnen daar dan nog tegen in beroep gaan.

Op het gebruik van epo staan flinke straffen. Van Beek moet vrezen voor vier jaar schorsing, maar dat kan lager uitvallen als er geen sprake is van opzet.