SUZUKA - Tyfoon Ma-on boog af, richting Tokio. Michael Schumacher hield zijn rode tyfoon in Suzuka wel op koers. De Duitser stuurde zijn Ferrari zondag onbedreigd naar de overwinning in de Grote Prijs van Japan, de voorlaatste race in dit seizoen in de Formule 1. Het was zijn zesde overwinning in de GP van Japan, de dertiende in dit seizoen en de 83e in zijn loopbaan in 211 GP's.

De GP van Japan was een historische race. Voor de eerste keer in de Formule 1 werden op één dag de kwalificatietraining én wedstrijd gehouden. Michael Schumacher won beide onderdelen. De zevenvoudig wereldkampioen pakte in de ochtend zijn achtste polepositie in dit seizoen en was in de middag veel te snel voor zijn jongere broer Ralf die in een Williams op ruim 14 seconden tweede werd. De derde plaats ging naar de Brit Jenson Button in een Bar-Honda.

Big Brother leidde van start tot finish. Ook bij zijn drie pitstops tijdens de 53 ronden van 5,807 kilometer verloor hij de leiding niet. Ferrari was superieur op het circuit van Suzuka. De Braziliaan Barrichello dreigde de overmacht te accentueren, rukte op van de vijftiende naar de zesde plaats en leek onweerstaanbaar op weg naar een podiumplaats toen hij in de 37e ronde door Coulthard van de baan gekegeld werd.

Weer

De weersomstandigheden speelden geen rol in Suzuka. De zon scheen, het was er 27 graden en de sporen van veertig uur onophoudelijke regenval waren vrijwel uitgewist. Zaterdag leek Suzuka een spookstad. Uit vrees voor Ma-on was het circuit gesloten, de commandoposten van de renstallen afgebroken en de kwalificatietraining verschoven naar zondag. Michael Schumacher en zijn collega's vermaakten zich met bowling, backgammon en zaalvoetbal.

Kort voor de tyfoon met snelheden van 300 kilometer per uur over het circuit had moeten razen, boog de storm onverwachts af. Het circuit liep door de hoosbuien wel onder water maar liep verder geen onoverkomelijke schade op. Een dag later kwamen er 165.000 toeschouwers naar het circuit voor het dubbele feestje van Michael Schumacher.