Wielrennen

Cookson waakt voor overhaaste conclusies na dood Demoitié

Voorzitter Brian Cookson van de internationale wielerunie UCI waarschuwt voor overhaaste conclusies na de tragische dood van Antoine Demoitié, die een aanrijding met een motor zondag tijdens Gent-Wevelgem niet overleefde.

"Laten we wachten tot we alle feiten kennen, voordat we een schuldige aanwijzen", schrijft de UCI-baas dinsdag in een verklaring.

Demoitié kwam zondag ten val tijdens de Belgische koers en werd daarna aangereden door een motor. De Belg overleed een paar uur later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Veel renners zwengelden naar aanleiding van het ongeluk de discussie aan over het aantal motoren in de koers.

Cookson oordeelt op basis van de eerste berichten dat het incident niet zo simpel te verklaren is als menigeen denkt. "Iedereen heeft zijn mening klaar. Ik kan niet alles zeggen, maar het ging niet om een onervaren motorrijder en ook niet om een bestuurder die roekeloos inhaalde."

"Het punt dat ik probeer te maken is hopelijk duidelijk: als je oplossingen probeert te vinden, moet je het probleem goed omschrijven. Complexe problemen hebben complexe oplossingen", aldus de UCI-voorzitter.

Lessen

De UCI zal volledig meewerken aan het onderzoek van de autoriteiten in Frankrijk, waar het ongeluk gebeurde. Cookson belooft bovendien dat er lessen zullen worden getrokken uit dit ongeluk maar ook uit de andere incidenten die er zijn geweest met motorrijders in de koers.

NUwerk

Tip de redactie