Alexander Kristoff heeft dinsdag de eerste etappe van de Driedaagse De Panne-Koksijde op zijn naam geschreven.

De Noorse sprinter van Katusha versloeg zijn medevluchters Alexey Lutsenko (tweede) en Lieuwe Westra (derde) van Astana ruimschoots in de straten van Zottegem.

Kristoff, die vorig jaar ook de eerste rit won, is door zijn etappezege ook de leider in het algemeen klassement. Westra is de nummer drie op zes seconden.

Het peloton arriveerde op een halve minuut van de drie koplopers. Pim Lightart eindigde daarin als zesde. 

Het drietal Westra, Lutsenko en Kristoff maakte deel uit van de kopgroep van veertien renners die in de onrustige eerste twee uur van de etappe ontstond. Trek-sprinter Danny van Poppel behoorde ook tot die groep.

Het peloton naderde een aantal keer tot minder dan een minuut, maar wist het gaat nooit te dichten.

Muur

Bij de korte beklimming van Tenbosse sloeg de sterk rijdende Westra een gaatje met zijn medevluchters. Alleen zijn ploeggenoot Lutsenko, Kristoff en Sky-renner Luke Rowe konden volgen.

Rowe reed vlak voor de laatste beklimming van de Muur van Geraardsbergen lek, waardoor de overige drie om de etappezege mochten strijden.

Ploeggenoten Lutsenko en Westra probeerden sprinter Kristoff er in de slotkilometers nog af te rijden, maar konden niet voorkomen dat de Noor de eerste rit van de driedaagse koers won.

Westra

Westra baalde naar eigen zeggen niet eens zo van het mislopen van de ritzege. "Ik baal meer dat we op het einde nog tijd hebben verloren", aldus de 33-jarige Fries tegen De Telegraaf.

De coureur van Astana had graag de sterkere sprinter Kristoff willen lossen toen hij wegreed op de beklimming van Tenbosse. "Ik dacht dat dit het moment was. Ik wilde liever op asfalt aanvallen dan op de kasseien van de Muur. In Luke Rowe had ik een goede medevluchter. Eigenlijk reden we daar heel gemakkelijk weg. Ik had heel goede benen."

"Toch verliezen we in de laatste kilometers nog heel wat terrein. Ik kom hier voor het klassement. Als we gewoon vol blijven doorrijden, heb je wellicht een halve minuut bonus. Mijn huidige vorm stemt me echter enorm tevreden."

Minuut stilte

De Driedaagse De Panne-Koksijde geldt als voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen van zondag. De koers eindigt donderdag met een individuele tijdrit in De Panne.

De etappe begon dinsdag met een minuut stilte voor de onlangs overleden renners Antoine Demoitié en Daan Myngheer uit België.

Demolité kwam op 25-jarige leeftijd om het leven na een aanrijding door een motor in Gent-Wevelgem, de semiklassieker die zondag werd verreden. Myngheer overleed maandag nadat hij onwel was geworden tijdens de Corsicaanse rittenkoers Criterium International.