Voetbal

FIFA bestraft FC Twente met boete vanwege invloed Doyen

De FIFA heeft FC Twente een boete opgelegd van 185.000 Zwitserse Frank, ongeveer 170.000 euro, voor het toelaten van invloed van investeringsmaatschappij Doyen Sports.

Twente kreeg daarnaast ook een waarschuwing van de FIFA. Sinds 1 mei 2015 is het volgens de regels van de wereldvoetbalbond verboden dat een externe partij invloed heeft op het (transfer)beleid van een club.

De club gaat niet in beroep tegen de straf van de FIFA. "FC Twente komt helaas opnieuw in negatieve zin in het nieuws en wordt ook opnieuw financieel geraakt. De uitspraak van de FIFA onderstreept nog eens de noodzaak om door te gaan met alle maatregelen die nodig zijn om het vertrouwen in FC Twente te herstellen", aldus interim-directeur Onno Jacobs.

Uit uitgelekte contracten bleek dat Doyen aandelen had in diverse spelers en oud-spelers van FC Twente, zoals Luc Castaignos, Youness Mokhtar en Dusan Tadic en invloed had op de transfers van die spelers. De club uit Enschede kocht het contract met de investeringsmaatschappij in november vorig jaar af.

Doyen betreurt de straf voor de Tukkers en ontkent dat er invloed of druk is uitgeoefend op het transferbeleid. De investeringen van Doyen in spelers zouden in het belang zijn van kleinere clubs die zulke constructies nodig hebben om de strijd aan te kunnen gaan met de rijke topclubs, aldus het bedrijf in een verklaring.

Licentie

De licentiecommissie van de KNVB trok in december de proflicentie van FC Twente voorwaardelijk in vanwege de overeenkomst tussen de club en Doyen.

Ook is Twente de komende drie jaar uitgesloten van Europees voetbal en moet de club een boete betalen van 45.250 euro.

De landskampioen van 2010 is door wanbestuur van de afgelopen jaren in grote financiële problemen geraakt. De gemeenteraad van Enschede stemde eind vorig jaar in met een reddingsplan, waardoor Twente een faillissement kon voorkomen.

Opgestapt

Vrijwel het voltallige Twente-bestuur stapte inmiddels op, waaronder directeur Gerard van der Belt en bestuursleden Hein Trebbe, Joop de Winter en Hennie ten Hag. Eerder legden oud-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan hun functie al neer.

De club trok echter vorige week de jaarrekening 2014/2015 in. Onlangs dook een tweede overeenkomst op rond de transfer van Tadic naar Southampton. Een deel van dat contract was geheim gehouden en daardoor kwam 1,8 miljoen euro aan vergoedingen niet in de boeken. De club houdt rekening met een nieuwe boete van de licentiecommissie en wederom puntenaftrek.

De FIFA bestrafte ook het Spaanse Sevilla, Santos uit Brazilië en het Belgische Sint-Truiden vanwege invloed van een externe partij. Zij kregen aanzienlijk lagere boetes opgelegd.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie