SKOPJE - Op bezoek bij een hartstochtelijk strijdend Macedonië kon het vernieuwde Nederlands elftal zaterdagavond niet camoufleren dat het zich nog op vele punten moet verbeteren. Tot groot vermaak van het fanatieke thuispubliek gaf Oranje tot tweemaal toe binnen vier minuten een voorsprong weg. Dat resulteerde uiteindelijk in een gelijkspel: 2-2.

Vlak voor de thuiswedstrijd van woensdag in de kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap tegen Finland heeft Oranje vier punten uit twee duels. Dat zijn vijf punten minder dan koplopers Roemenië en Finland. Beide landen hebben wel twee duels meer dan het Nederlands elftal gespeeld.

Veel problemen

Oranje beleefde in Skopje verder veel problemen met de spelopbouw. Vooral Wesley Sneijder leed veel balverlies. Zo kon het gebeuren dat Pierre van Hooijdonk nauwelijks in stelling werd gebracht. De centrumspits, die de voorkeur kreeg boven Roy Makaay, werd slecht door zijn middenvelders en vleugelspitsen gevoed.

In de 37e minuut liet Van Hooijdonk na een goede actie van Castelen slim de bal naar Kuijt lopen. De Katwijker schoot in kansrijke positie echter naast het doel. Met dank aan keeper Nikoloski kwam Oranje in de 43e minuut toch op voorsprong. Wellicht geschrokken van de hoog springende Wilfred Bouma sloeg de doelman de bal na een door Sneijder genomen hoekschop in zijn eigen doel.

Net te laat

Oranje mocht slechts twee minuten van de voorsprong genieten. In de laatste minuut van de eerste helft werkte Pandev de bal achter de kansloze Van der Sar. Khalid Bouhlarouz kwam net te laat om het schot te blokkeren.

Nadat De Jong op de paal kopte, probeerde Van Basten alsnog een overwinning te forceren. Hij bracht Makaay voor Van Hooijdonk. Rafael van der Vaart verscheen in de zestigste minuut voor verdediger Cocu in het veld. De aanvoerder van Ajax acteerde als schaduwspits. Oranje kreeg met de komst van Van der Vaart meer grip op het middenveld.

Hard schot

Zes minuten na de dubbele wissel bracht Kuijt zijn ploeg wederom op voorsprong. Na een goede voorzet van Castelen verraste de spits de doelman met een hard schot in de korte hoek. Dit keer mocht Oranje slechts vier minuten van de voorsprong genieten.

De doorgebroken Stojkov liet Van der Sar in de zeventigste minuut kansloos. Het publiek kon zijn lol niet op. Jammer was dat een groot deel van hen ook in de slotfase van het duel de balcontacten van de donkere spelers van Oranje met oerwoudgeluiden begeleidden. Tot ergernis van ook de UEFA en FIFA gebeurt dit de laatste jaren te vaak in de Balkan.

Van Basten niet blij

Bondscoach Marco van Basten corrigeerde zichzelf snel na de teleurstellende wedstrijd van Oranje in Skopje tegen Macedonië (2-2). "We hadden geen goede dag. Nee, zeg maar gerust een slechte", gaf de oud-international toe. "Hier word ik niet blij van." Van Basten prees Macedonië als tegenstander. "Het is gewoon een lastige ploeg. Ze spelen uitstekend op de counter. Dat wisten we, maar we hebben onszelf toch een paar keer laten verrassen. Jammer."