Jordi Cruijff waardeert de manier waarop Ajax, FC Barcelona en de KNVB de afgelopen dagen stil hebben gestaan bij het overlijden van zijn vader vorige week.

"Barcelona, Ajax en Oranje waren zijn grootste liefdes, wij appreciëren al deze initiatieven heel erg", sprak Jordi Cruijff dinsdag bij een bijeenkomst in Camp Nou.

"Het is heel mooi om te zien hoeveel respect en liefde er wordt overgebracht. Met FC Barcelona waren we voortdurend in contact, vanaf de eerste dag werd de familie erbij betrokken."

Volgens Cruijff realiseerde de familie zich dat zijn vader voor heel veel mensen een inspiratiebron was.

"Daarom geven we iets meer openheid dan we in eerste instantie hadden gewild. Johan Cruijff was niet alleen van ons, in het leven van heel veel mensen speelde hij een rol."

Jordi Cruijff, die in het Spaans en Engels een verklaring gaf, bedankte verder Cruijffs medische team voor de discretie. "We zijn heel blij dat de privacy werd gerespecteerd. Ook de media willen we hiervoor bedanken. Zij begrepen heel goed wanneer privéterrein werd betreden."

Video: Jordi Cruijff waardeert 'respect en liefde'

Jordi Cruijff waardeert 'respect en liefde' na overlijden vader
Jordi Cruijff waardeert 'respect en liefde' na overlijden vader

Cruyff Foundation

Johan Cruijff zette zijn laatste handtekening onder een contract tussen een grote Spaanse bank en zijn eigen Cruyff Foundation.

"Hij was bijzonder trots op die overeenkomst", vertelde Jordi Cruijff. "Hij stak de meeste energie in de Foundation en wij als familie zijn ervoor om te zorgen dat deze blijft voortbestaan en het goede werk voortzet."

In het auditorium van Camp Nou is er dinsdag nog een besloten samenzijn van de familie met vrienden en oud-collega's.

Video: Selectie FC Barcelona bezoekt herdenkingsplek Johan Cruijff 

Selectie FC Barcelona bij herdenkingsplek Cruijff
Selectie FC Barcelona bij herdenkingsplek Cruijff

Herdenkingsplek

Eerder op de middag bracht de selectie van FC Barcelona een bezoek aan de herdenkingsplek die de Catalaanse club heeft ingericht.

Onder anderen trainer Luis Enrique, Gerard Piqué en Jordi Alba waren aanwezig. Verschillende selectiespelers, onder wie Lionel Messi, ontbraken wegens interlandverplichtingen.

"We zullen Johan nooit vergeten", sprak Enrique. "Zijn ideeën blijven voortleven."

Voorafgaand aan de training van dinsdagochtend hield de selectie al een minuut stilte voor de donderdag overleden Cruijff.

Het is de laatste dag dat fans naar het stadion van Barcelona kunnen komen om Cruijff te herdenken. De teller staat inmiddels op ruim 50.000 bezoekers.

Onderscheiding

De Spaanse overheid eerde Cruijff dinsdag door hem postuum een prestigieuze onderscheiding toe te kennen.

Het gaat om de 'gouden medaille in de koninklijke orde voor verdiensten in de sport', zo melden Spaanse media.

Lees alles over het overlijden van Cruijff in ons dossier