PRAAG - Tsjechië blijft voorlopig in het spoor van de koplopers in groep 1 van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap. De Tsjechen wonnen zaterdag met 1-0 van Roemenië en boekten daardoor hun eerste zege op weg naar de eindronde in 2006 in Duitsland.

Het elftal van Karel Brückner verloor de eerste wedstrijd met 2-0 van Nederland. De boomlange aanvaller Jan Koller benutte tegen de Roemenen in de eerste helft een strafschop, waarmee hij de minieme zege voor zijn land veiligstelde.

De stand in groep 1, waarin dus ook Nederland uitkomt, is voorlopig zwaar vertekend. Roemenië staat met Finland bovenaan met negen punten uit vier wedstrijden. Tsjechië staat in de middenmoot met slechts drie punten, maar speelde pas twee wedstrijden.

Schuiven

De Tsjechen moesten tegen Roemenië flink schuiven in de opstelling. Vooral op het middenveld heeft Brückner een groot probleem. Nedved, de absolute vedette van het Oost-Europese team, heeft bedankt voor zijn nationale elftal. Poborsky en Smicer zijn geblesseerd. Baros was bij de Tsjechen zaterdag veruit de gevaarlijkste man. Hij creëerde enkele goede kansen voor zijn land.

Het enige doelpunt van het duel werd gemaakt door Koller, die een penalty koel in de bovenhoek plaatste. Aan de elfmetertrap ging een overtreding van een Roemeen vooraf, die Jiranek binnen het zestienmetergebied vloerde.