MANCHESTER - Een wonderschone treffer van David Beckham, een afgang voor Portugal (2-2 tegen Liechtenstein) en een deceptie voor Italië (0-1 tegen Slovenië). Dat waren de opvallendste zaken op een lange voetbalavond met kwalificatiewedstrijden in heel Europa voor het wereldkampioenschap in 2006 in Duitsland.

De voetbalfans konden zich zaterdagmiddag op Old Trafford, de thuishaven van Manchester United, weer eens vergapen aan hun idool Beckham. De voormalige spelmaker van de Mancunians, thans in dienst van het veelgeplaagde Real Madrid, speelde met het Engelse elftal in de voor hem zeer vertrouwde omgeving tegen Wales (2-0). Hij maakte er een gedenkwaardige middag van.

Onnavolgbaar

Beckham besliste de wedstrijd, de eerste tussen beide landen in twintig jaar, in de 76e minuut op onnavolgbare wijze. Met zijn rechtervoet draaide de aanvoerder van Engeland de bal van 25 meter diagonaal in de bovenhoek (2-0). Het was zijn vijftiende treffer in zijn 76e interland. Lampard had al in de vierde minuut de score geopend met een van richting veranderd schot.

Voor Beckham verliep de voetbalmiddag in Manchester niet helemaal voorspoedig. Door een gele kaart is hij geschorst voor de komende WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Azerbeidzjan.

Pijnlijke borstkas

Bovendien moest hij zaterdag na de wedstrijd naar een ziekenhuis in Manchester om zijn pijnlijke borstkas te laten onderzoeken. 'Becks' raakte in de slotfase geblesseerd na een botsing met verdediger Thatcher. Volgens een woordvoerder van de Engelse voetbalbond heeft Beckham een haarscheurtje in een rib opgelopen. Het is nog onduidelijk hoe lang hij uit de roulatie is.

Gelijkspel Griekenland

Griekenland wacht in groep 2 nog op de eerste zege. De Europees kampioen moest zaterdag in Kiev in de derde groepswedstrijd tegen Oekraïne genoegen nemen met 1-1. Daarmee kwam de ploeg van bondscoach Rehhagel ook nog goed weg. Invaller Tsartas bracht in de 81e minuut de gelijkmaker op zijn naam, nadat Sjevtsjenko de thuisploeg kort na de rust op voorsprong had gebracht.

Blamage Portugal

Portugal blameerde zichzelf in Vaduz met een gelijkspel tegen voetbaldwerg Liechtenstein: 2-2. Bij de rust leidde de finalist bij het Europees kampioenschap nog met 2-0 dankzij treffers van Pauleta en een eigen doelpunt van Hasler. In de tweede helft geloofde Portugal het wel. Burgmeier en Beck profiteerden van de mentale en fysieke verslapping bij de bezoekers.

Met zeven punten uit drie duels ligt Portugal in groep 3 nog wel op koers in de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap 2006 in Duitsland. Liechtenstein, dat in de vorige groepswedstrijd nog met 0-7 verloor van Slowakije, pakte het eerste puntje in een WK-kwalificatiewedstrijd na twintig nederlagen op rij in acht jaar. In die droevige reeks scoorde de veredelde amateurploeg slechts vier keer, met 84 tegentreffers.

Vonlanthen

PSV-aanvaller Vonlanthen scoorde in de uitwedstrijd tegen Israël opnieuw voor Zwitserland (2-2). In het voorgaande duel met De Faeroër bracht hij drie treffers op zijn naam.

Eerste zege Noorwegen

In groep 5 behaalde Noorwegen in de derde wedstrijd de eerste zege. De Scandinavische ploeg won met 1-0 van Schotland. Iversen scoorde in Glasgow uit een strafschop. De Duitser Berti Vogts, bondscoach van Schotland, moest de tweede helft vanaf de tribune bekijken na een verbale ruzie met de Belgische arbiter Allaerts in de rust.

Italië onderuit

Na twee overwinningen ging Italië in Celje verrassend onderuit tegen het bescheiden Sloveense elftal (1-0). Invaller Cesar maakte acht minuten voor tijd het winnende doelpunt.