Chantal Blaak heeft zondag de vrouwenwedstrijd van Gent-Wevelgem op haar naam geschreven.

De Nederlandse renster van Boels-Dolmans reed op zo'n 15 kilometer voor de finish alleen weg uit een eerste groep om vervolgens na een indrukwekkende solo alleen aan te komen in Wevelgem.

Pas op 1 minuut en 24 seconden achter Blaak sprintte Lisa Brennauer naar de tweede plaats. De Duitse hield de Nederlandse Lucinda Brand net achter zich.

Amy Pieters, woensdag nog winnares van Dwars door Vlaanderen, werd vierde. Ook Annemiek van Vleuten (zesde) en Ellen van Dijk (achtste) behoorden nog tot de eerste groep van negen rensters.

Gaaf

Blaak had niet verwacht dat ze haar solo zo lang en tot de finish kon volhouden. "Het was een heel gaaf gevoel. Het was een hele zware koers met veel wind maar we waren steeds met het hele team en dat gaf veel vertrouwen."

"Ik heb een goede winter gehad en het gaat superlekker. Bovendien heb ik een hele sterke ploeg achter me staan. Het loopt gewoon goed, alles draait en valt op z'n plek'', reageerde ze bij de NOS.

De 26-jarige Blaak won eerder dit seizoen al de Ronde van Drenthe. Vorig jaar was Floortje Mackaij de sterkste in Gent-Wevelgem.

Blaak nam door haar zege de leiding in het World Tour-klassement over van de Britse wereldkampioene Lizzie Armitstead, haar ploeggenote bij Boels-Dolmans.