Voetbal

De Jong vindt dat Oranje meer lef moet tonen met vijf verdedigers

Mocht Oranje dinsdag tegen Engeland opnieuw met vijf verdedigers aantreden dan hoopt Luuk de Jong wel dat de ploeg meer lef toont dan vrijdag in het 3-2 verloren duel met Frankrijk.

"Met 5-3-2 creëerden we voor rust te weinig tegen de Fransen”, zegt De Jong tegen NU.nl. "Als we dat systeem hanteren moeten we meer durf hebben. We moeten er echt doorheen durven voetballen, met opkomende backs."

Omdat het systeem met vijf verdedigers vrijdag in de Arena niet goed uitpakte, schakelde het Nederlands elftal halverwege terug naar 4-3-3. "Dat pakte goed uit. Er zat meer power in. Of we daarom ook tegen Engeland 4-3-3 moeten spelen? Dat is niet aan mij. Het kan ook met vijf verdedigers."

"Maar het zal denk ik wel een vergelijkbare wedstrijd worden op Wembley. Engeland heeft net als Frankrijk veel kwaliteit. Maar goed, wij hebben vrijdag na rust bij vlagen ook laten zien dat we goed kunnen voetballen."

Probleem is wel dat Oranje tegen Engeland de geblesseerde Wesley Sneijder mist. Arjen Robben is ook al afwezig door een blessure, waardoor er in de ploeg van bondscoach Danny Blind weinig oudere spelers overblijven.

De Jong: "Toch wil ik het niet helemaal onervaren noemen. We hebben met PSV inmiddels aardig wat ervaring opgedaan in de Champions League en de spelers van Ajax al in eerdere seizoenen. Maar dit is wel een ander Oranje dan de mensen gewend waren in de afgelopen jaren."

"Het is natuurlijk ook een soort voorbereiding op de WK-kwalificatie. De komende maanden moeten we daar naartoe groeien."

Bekijk de reacties van Daley Blind en Willems:

Cruijff

De Jong is wel blij dat Oranje in dat groeiproces niet tegen een veel hardere nederlaag aanliep tegen Frankrijk. Ook omdat de wedstrijd in het teken stond van de donderdag overleden Johan Cruijff.

"Vanwege Cruijff wil je als team zeker niet afgaan. Het was ook niet fijn dat het bij het eerbetoon in de veertiende minuut al 2-0 voor Frankrijk stond, al was ik daar tijdens het applaus niet mee bezig."

"Ik dacht aan Cruijff. Hij is een legende, heeft heel veel voor het Nederlands voetbal betekend. Ik heb hem nooit persoonlijk ontmoet, maar ik heb wel genoeg beelden van hem gezien. Het is niet niets als zo’n grootheid ons verlaat."

Arm

Mede door een treffer van De Jong wist Oranje na rust terug te komen, al werd er uiteindelijk dus wel verloren. De spits van PSV had het geluk dat de scheidsrechter niet zag dat hij de bal via zijn arm het doel in werkte.

"Ik ken de vrije trappen van Memphis Depay nog van PSV. Ik schampte hem goed met m’n hoofd, maar daarna rolde hij inderdaad ook nog over mijn arm. Dat ga ik niet ontkennen. Maar ik juichte er niet minder om. Het was een belangrijk moment."

"Na de 2-1 drukten we ook goed door en gelukkig viel de 2-2 ook nog. Alleen mag die 3-2 vlak voor tijd dan niet meer vallen. Als je zo terugkomt moet je er alles aan doen om er een resultaat uit te halen."

Lees meer over:
Tip de redactie