Max Verstappen en zijn teamgenoot Carlos Sainz hebben vrijdag kilometers gemaakt op Nederlandse bodem.

Het duo van Toro Rosso, waar afgelopen week nog het een en ander om te doen was na de openingsrace van het nieuwe Formule 1-seizoen, draaide in Lelystad een promotiefilmpje voor het goede doel.

Verstappen en Sainz vermaakten zich (nu eens in normale personenauto's) prima in Flevoland. Tijdens de F1-race in Australië was er wat onderlinge ergernis geweest omdat Verstappen ervan baalde dat de Spanjaard hem in de slotfase niet liet passeren. Maar dat was slechts een strijd die er bij hoort op de baan, stelde het tweetal.

Gebroederlijk zetten ze zich vrijdag in voor Wings for Life, een stichting die onderzoek naar dwarslaesies ondersteunt. Voor Verstappen betekent zijn inzet voor het goede doel een primeur.

"Ik heb zoiets nog nooit eerder gedaan, maar het is erg leuk", aldus de Limburger tegen NU.nl. "Zeker voor dit initiatief. Zoveel vrije tijd heb ik niet om zoiets te doen, maar hier maak ik tijd voor."

Cruijff

Het was voor Verstappen de afsluiting van een week die ook hij niet snel zal vergeten. Het overlijden van Johan Cruijff kwam ook bij de jonge Nederlander hard aan. Verstappen had de legendarische 'nummer 14' eerder deze maand nog ontmoet bij de testsessies in Barcelona. Het was één van de laatste uitstapjes van Cruijff.

"Ik schrok wel van zijn overlijden, had het niet verwacht", reageert Verstappen. "Toen ik in Barcelona met hem sprak was hij nog heel positief en zag het er allemaal heel goed uit. In drie weken tijd is het helemaal omgeslagen."

De coureur van Toro Rosso is zich ervan bewust welke rol Cruijff innam binnen de vaderlandse sportwereld. "Het is enorm triest. Nederland heeft een legende verloren."

Speciaal

Verstappen zal de ontmoeting met Cruijff altijd bijblijven. "Dat was heel speciaal. Ik kende hem alleen maar van horen zeggen, van de verhalen. Het was een superaardige man met veel passie voor de sport. Voor de hele sportwereld in Nederland was hij speciaal."

"We hebben over voetbal gepraat en ook over autosport. Van Formule 1 wist hij de belangrijkste dingen. Dat je een bijvoorbeeld team om je heen moet hebben om goed te functioneren, net als bij voetbal."

Verstappen opende het Formule 1-seizoen zondag met een tiende plaats in de Grand Prix van Australië. Volgende week staat in Bahrein de tweede race op het programma.