Oefeninterland

Arena eert Cruijff met staande ovatie tijdens Nederland-Frankrijk

De oefeninterland tussen Nederland en Frankrijk werd vrijdag zoals aangekondigd in de veertiende minuut stilgezet als eerbetoon voor de donderdag overleden Johan Cruijff.

De spelers van beide landen, de staf en het publiek in de Amsterdam Arena applaudisseerden een minuut lang voor de legendarische oud-voetballer.

Nederland stond op dat moment al met 2-0 achter. Antoine Griezmann schoot eerst in de zesde minuut een vrije trap op fraaie wijze achter doelman Jasper Cillessen, waarna Olivier Giroud zeven minuten later van dichtbij de score verdubbelde.

Oranje kwam in de tweede helft nog terug tot 2-2, maar ging door een laat doelpunt van Blaise Matuidi toch onderuit.

De wedstrijd tussen Oranje en Frankrijk stond in het teken van het overlijden van Cruijff. Supporters hadden daarom spandoeken meegenomen waarop ze de geboren Amsterdammer bedankten.

Rouwbanden

De 22 jongens en meisjes die met de spelers het veld mochten oplopen voor het duel droegen shirts met nummer veertien. De internationals zelf voetbalden met rouwbanden.

Cruijff overleed op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Hij werd vrijdagmiddag in zijn woonplaats Barcelona in kleine kring gecremeerd.

Video: Applaus als eerbetoon voor Johan Cruijff

Johan Cruijff Arena

De Amsterdam Arena wordt binnenkort mogelijk omgedoopt tot Johan Cruijff Arena. Zowel de gemeente Amsterdam als Ajax staat daarvoor open.

Volgende week staat er weer een eerbetoon aan Cruijff in de Arena op het programma als Ajax voor eigen publiek tegen PEC Zwolle speelt.

FC Barcelona staat volgende week zaterdag tijdens de kraker tegen Real Madrid uitgebreid stil bij de succesvolle oud-speler en trainer van de Catalanen.

Lees alles over het overlijden van Cruijff in ons dossier

Tip de redactie