Doping

WADA doet onderzoek naar dopingaffaire in Chinese zwemwereld

Het wereldantidopingagentschap WADA heeft donderdag verontrust gereageerd op de dopingbeschuldigingen aan het adres van de zwemsport in China.

De Britse krant The Times onthulde dankzij klokkenluiders, van wie de identiteit niet bekend is gemaakt, dat tussen eind 2015 en begin 2016 vijf positieve dopinggevallen 'onder de pet zijn gehouden'.

Het mondiale antidopingbureau, dat de relevante informatie kreeg toegespeeld, neemt de affaire zeer serieus. De rapportage zal zorgvuldig onderzocht worden zodat bepaald kan worden welke vervolgstappen moeten worden genomen.

"We weten ook dat de wereldzwembond zich met deze zaak bezighoudt", aldus het WADA. "We doen er alles aan om de situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen en erop toe te zien welke follow-up de FINA en de Chinese dopingbestrijders aan de bevindingen geven."

Het WADA heeft ook notie genomen van het bericht dat een al bestrafte coach nog altijd actief zou zijn in China en van de suggestie dat de Chinese zwemselectie tijdens een trainingsstage in Australiƫ amper is gecontroleerd op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen.

Lees meer over:
Tip de redactie