De spelers van het Nederlands elftal hebben donderdag na afloop van de training in Katwijk de overleden Johan Cruijff met een moment van stilte geëerd. 

"Ik heb tijdens de lunch het woord genomen. Ik heb het nieuws gemeld aan de spelers die het nog niet mee hadden gekregen, al waren dat er natuurlijk weinig", zei bondscoach Blind tegen de NOS.

"Johan is ongelooflijk belangrijk geweest voor het Nederlandse voetbal. Hij heeft ons land mondiaal op de voetbalkaart gezet en daar plukken we nu nog steeds de vruchten van."

Blind koestert warme herinneringen aan Cruijff, ondanks dat de 54-jarige Zeeuw Ajax moest verlaten toen Cruijff in 2010 aan zijn 'fluwelen revolutie' begon in Amsterdam.

"Dat staat er helemaal los van", beweert Blind. "Dit gaat om mens zijn, om het leven. Uiteraard is niemand onsterfelijk, uiteindelijk gaan we allemaal dood. Neemt niet weg dat het een shock is als het dan werkelijkheid is."

Video: Blind en Sneijder reageren op overlijden Johan Cruijff

Sneijder

Volgens Wesley Sneijder is Cruijff "voetbalcultuur". "Het frisse spel, de wijze waarop er tegenwoordig wordt gevoetbald: daar is Johan allemaal mee begonnen", zei de 31-jarige middenvelder van Oranje.

"Hij heeft ook talloze beroemde uitspraken achter zijn naam staan. Die klinken allemaal logisch, maar het is wel zo. Zijn visie stond mij wel aan. Ik heb hem nooit live mogen zien spelen, maar met de beelden van zijn loopbaan zijn wij wel grootgebracht."

Sneijder sprak een aantal keer met Cruijff. "De laatste keer was op de verjaardag van Sjaak Swart. Ik heb zelfs de luxe gehad om met hem te mogen voetballen. Dat zijn momenten die ik voor altijd zal koesteren."

Lees alles over het overlijden van Cruijff in ons dossier