Thomas de Gendt heeft donderdag de koninginnenrit van de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. Nairo Quintana is de nieuwe leider in het klassement van de Spaanse rittenkoers.

Op drie kilometer van de finish haalde De Gendt de Nederlander Pieter Weening in, die toen al meer dan tien kilometer alleen op kop had gereden. 

De renner van Team Roompot leek zijn voorsprong tot en met de slotklim van de vierde etappe in Port Ainé vol te houden, maar de Fries werd uiteindelijk toch voorbijgereden door De Gendt.

De koninginnenrit in Spanje bracht de renners een tocht van 172 kilometer over onder meer een col van eerste en twee cols van buitencategorie. Quintana kwam als tweede over de streep voor Richie Porte en Alberto Contador en nam de leiding in het klassement over van Daniel Martin.

De koninginnenrit in beeld

Zesde

Weening, die al vanaf het begin van de rit in de aanval reed, eindigde uiteindelijk als zesde. 

Contador en titelverdediger Porte staan momenteel tweede en derde in het klassement, op respectievelijk acht en zeventien seconden van Quintana.

Chris Froome werd achtste in de daguitslag op ruim een halve minuut van Quintana en de Tourwinnaar geeft in het klassement nu 46 seconden toe op de Colombiaanse klimmer van Movistar.

De Ronde van Catalonië duurt nog tot en met zondag.