De Nederlandse waterpolosters zijn woensdag in de derde groepswedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) opnieuw niet tot winst gekomen. Oranje moest genoegen nemen met een 8-8 gelijkspel tegen Italië.

Kwalificatie voor de Spelen dreigt nu een zware klus te worden voor de ploeg van bondscoach Arno Havenga.

Een dag eerder had Oranje ook al met dezelfde cijfers gelijkgespeeld tegen Rusland. Daardoor is de kans aanwezig dat Nederland zaterdag in de cruciale kwartfinale, waarin een ticket naar Rio valt te verdienen, een topland uit de andere poule treft.

Oranje was het toernooi in Gouda maandag begonnen met een ingecalculeerde overwinning op Frankrijk (14-5). De nummer twee van het EK én WK speelt donderdag tegen Duitsland en sluit de groepsfase een dag later af tegen Nieuw-Zeeland.

De kwartfinales op zaterdag zijn beslissend. De vier winnaars daarvan mogen naar Rio de Janeiro.

Missers

Oranje nam tegen Italië een voorsprong van 3-1, mede door twee doelpunten van aanvoerster Yasemin Smit. Daarna stokte de productie ineens. Mede door enkele missers aan Nederlandse kant kon Italië het initiatief overnemen.

Dankzij Sabrina van der Sloot knokte Oranje zich weer in de wedstrijd. De waterpoloster uit Gouda liet in 'haar' zwembad drie treffers op rij aantekenen, waardoor het halverwege de derde periode 6-4 voor de gastvrouwen stond.

Weer gaf Oranje het initiatief echter uit handen. Tot woede van Havenga werden zijn speelsters opvallend veel vaker dan Italië bestraft door de scheidsrechters, wat tot een flinke foutenlast leidde en diverse overtalsituaties voor de Italiaansen.

Die kwamen met 7-6 en 8-7 voor, maar Nomi Stomphorst en Dagmar Genee voorkwamen met hun treffers een nederlaag voor Oranje.