Bondscoach Danny Blind hoopt op een snelle terugkeer van Kevin Strootman in het Nederlands elftal.

"Als Kevin een paar wedstrijden gespeeld heeft en volledig fit is dan is hij zeker een speler om erbij te halen. Natuurlijk wel in overleg met de club", aldus Blind woensdag in Noordwijk op zijn persconferentie in de aanloop naar het oefenduel met Frankrijk van vrijdag.

De 26-jarige middenvelder van AS Roma maakte onlangs zijn rentree nadat hij in twee jaar tijd amper speelde vanwege knieproblemen. "Ik heb Strootman de laatste weken vaak gesproken", vervolgde Blind. "Hij geeft aan dat hij op tachtig procent zit. Hij moet de komende weken veel minuten maken. Dan zou hij als 24e man mee naar Portugal kunnen.''

Oranje heeft voor eind mei een trainingskamp in de Algarve belegd. Nederland gaat vanuit Portugal op bezoek bij Ierland (27 mei), Polen (1 juni) en Oostenrijk (4 juni) voor drie oefenwedstrijden.

Blind: "Die wedstrijden kan Strootman natuurlijk nooit allemaal spelen. Maar een fitte Kevin is wel een potentiële basisspeler met het oog op de WK-kwalificatie."

Video: 'Geen reden om Nederland-Frankrijk te cancellen'

'Geen reden om Nederland-Frankrijk te schrappen'
'Geen reden om Nederland-Frankrijk te schrappen'

Cillessen

Blind liet verder weten dat Jasper Cillessen zijn eerste keus blijft. De doelman van Ajax krijgt de voorkeur boven Jeroen Zoet, die de afgelopen maanden een goede indruk maakte bij PSV in de Champions League. Kenneth Vermeer is de derde keeper in de selectie. 

"Het is zeer aannemelijk dat Jasper tegen Frankrijk en Engeland speelt'', zei Blind. "Ik wissel niet snel van doelman, zeker niet als ik tevreden ben."

De bondscoach is ook erg tevreden over Quincy Promes. "Als je het hebt over spelers die stappen maken, dan is hij daar het beste voorbeeld van."

Promes verruilde bijna twee jaar geleden FC Twente voor Spartak Moskou. "Hij heeft dit seizoen voor de winterstop fantastisch gespeeld", vindt Blind.

"Op een hoog niveau, in een goede competitie en op tempo. Hij speelde op de rechter- en linkerkant maar is nu tweede spits. Wij hebben hem in de laatste interland als aanvallende middenvelder laten voetballen. Hij deed dat uitstekend tegen Wales."

De wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk begint vrijdag om 20.45 uur in de Arena. Dinsdag speelt Oranje om 20.00 uur op Wembley tegen Engeland.