Formule 1-coureurs hebben hun onvrede geuit op de wijze waarop de regels in hun sport tot stand komen. Namens alle coureurs hebben Sebastian Vettel, Jenson Button en Alexander Wurz een verklaring naar buiten gebracht.

In een open brief via de Twitter van de Grand Prix Drivers Association (GPDA) pleiten zij voor herziening van de manier waarop de Formule 1 wordt geleid en voor aanpassing van de besluitvorming.

"We hebben het gevoel dat recente reglementswijzigingen, zowel op sportief, technisch en ook op het zakelijke vlak verstorend zijn en geen bijdrage leveren aan de grotere problemen van de sport. In sommige gevallen brengt het de toekomst van de Formule 1 zelfs in gevaar." 

"We moeten concluderen dat het proces van besluitvorming achterhaald is en vooruitgang in de weg staat. Het kan soms zelfs leiden tot een patstelling. Dat heeft een negatieve invloed op onze sport en voorkomt dat de Formule 1 aansluit bij een volgende generatie."

Kwalificatieopzet

Eén van de regelwijzigingen waar zij op doelen, is het recente experiment met een andere kwalificatieopzet. Die werd vorig weekend in de eerste Grand Prix van het seizoen in Melbourne beproefd en vervolgens weer afgeschaft.

De coureurs geven aan dat ze bereid zijn mee te denken en hulp te bieden om de Formule 1 te verbeteren en benadrukken dat de open brief niet bedoeld is om de leiders in de top van de Formule 1 in een kwaad daglicht te zetten.

"Wij, als coureurs, staan verenigd en bieden onze hulp en steun aan om ervoor te zorgen dat de Formule 1 passend blijft voor een volgende generatie. Het is belangrijk om te vermelden dat deze open brief met de beste intenties verspreid is en niet gezien moet worden als een respectloze aanval."