Daniel Martin heeft woensdag de eerste bergetappe in de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De 29-jarige Ier pakte daardoor ook meteen de leiding in het algemeen klassement.

De vorige klassementsleider, Nacer Bouhanni, stapte net als Tom Dumoulin woensdag af. De Franse sprinter van Cofidis, die de eerste twee etappes won, was fysiek niet in orde en vroeg tijdens de eerste beklimming om verzorging van de dokter.

Bouhanni probeerde vervolgens de schade nog te beperken, maar besloot na twee uur in de remmen te knijpen. Niet veel later stapte ook Dumoulin af. De Nederlander van Giant-Alpecin miste zaterdag nog Milaan-San Remo vanwege ziekte.

Dumoulin reed in Catalonië ter voorbereiding op de voorjaarsklassiekers in april en de Ronde van Italië.

Bouwman

Nadat de renners woensdag voor de start een minuut stilte hadden gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel, zaten de Nederlanders Koen Bouwman (Lotto-Jumbo) en Huub Duyn (Roompot Oranje-Peloton) in de vroege kopgroep van zeven man, die al snel twaalf minuten voorsprong kreeg.

Na de eerste beklimming van de dag, de Alt de Coubet, en met nog honderd kilometer te rijden bedroeg de voorsprong nog maar een kleine vijf minuten. Duyn pakte op deze beklimming de bergpunten en kreeg alleen Alex Howes met zich mee.

Vanuit het peloton wist Pieter Weening het duo te bereiken en hij ging er al snel alleen vandoor. De renner van Roompot-Oranje Peloton kwam solo boven op La Molina. Hij had vijftig seconden voorsprong op het door Sky aangevoerde peloton.

Daarna volgde een afdaling terug naar de voet van diezelfde beklimming. Weening werd al snel ingehaald door Louis Vervaeke, die er zelf op vier kilometer van de streep ook aan was.

Poels

Wout Poels probeerde het in de absolute slotfase ook nog, maar de Nederlander van Sky kreeg geen ruimte van onder anderen Alberto Contador. Ook Nairo Quintana en Richie Porte wisten niet weg te komen.

Martin slaagde daar wel in. De Etixx-Quick-Step-renner hield Contador en Romain Bardet net achter zich en heeft in het algemeen klassement een voorsprong van respectievelijk zes en acht seconden op de Spanjaard en Fransman. Tourwinnaar Chris Froome gaf twaalf tellen toe en staat in het klassement op 22 seconden zevende.

Donderdag moeten de klassementsrenners in de vierde etappe weer aan de bak. Ook dan is de aankomst bergop.