Volgens de de Britse krant The Times is er niet alleen in de atletiek en het worstelen, maar ook in het Russische zwemmen al jarenlang sprake van systematisch dopinggebruik.

The Times noemt woensdag Sergey Portugalov als kwade genius. Hij zou als medisch hoofd van de Russische atletiekfederatie ook de zwemsport hebben aangemoedigd verboden prestatiebevorderende middelen te gebruiken.

Sinds Portugalev de zwemsport in 2009 voor het eerst zijn dopingdiensten aanbood, zijn er 23 zwemmers betrapt en geschorst.

De arts is al eerder door het mondiale antidopingbureau WADA weggezet als een van de hoofdrolspelers in het systematische dopegebruik in de Russische atletiek. Het WADA wil dat hij levenslang wordt geschorst.

Rio

Als gevolg van een onthullend dopingrapport, dat in november uitkwam, is de Russische altetiekbond al voorlopig geschorst en bestaat de kans dat Russische atleten niet mogen meedoen aan de Olympische Spelen komende zomer in Rio de Janeiro.

Volgens The Times zal de roep om Russische zwemmers te weren van Rio ook toenemen nu duidelijk is dat Portugalov ook een dopingbeleid introduceerde in het nationale zwemteam. 

De Russische zwembond wees de beschuldigingen van de hand. In een reactie aan R-sport ontkende de bond tevens dat hij positieve dopinggevallen heeft weggemoffeld. De zwemsport voert volgens een woordvoerder al enkele jaren met succes een antidopingcampagne.

De internationale federatie FINA heeft in de periode tussen 2012 en 2015 slechts één zwemmer uit Rusland geschorst wegens een positieve dopingtest. Dat was rugslagspecialist Vitali Melnikov.