Novak Djokovic heeft zijn excuses aangeboden voor zijn uitlatingen dat mannen meer zouden moeten verdienen dan vrouwen in het tennis.

De Servische nummer één van de wereld deed dat op zijn Facebook-pagina.

"Iedereen weet dat ik erg veel geef om de toekomst van de sport. Tennis heeft me zo veel gebracht in het leven. Ik had na de gewonnen finale in Indian Wells de behoefte om te spreken over het beter verdelen van het prijzengeld en daarbij bedoelde ik voor zowel mannen als vrouwen", aldus Djokovic.

"We moeten allemaal vechten om te krijgen wat we verdienen. Mijn uitspraken waren niet bedoeld om een discussie te veroorzaken over het verschil in prijzengeld tussen mannen en vrouwen, het zou moeten gaan over wat alle professionele tennissers verdienen."

"Ik wil graag andere spelers helpen die nog een lange weg te gaan hebben om hun dromen waar te maken. Graag wil ik mijn excuses aanbieden aan iedereen die mijn uitspraken verkeerd hebben geïnterpreteerd", zo schrijft de 28-jarige Serviër.

Kritiek

Djokovic liet zondag optekenen dat hij vindt dat de ATP zich sterk zou moeten maken voor een hogere beloning, omdat mannelijke tennissers meer publiek zouden trekken.

Hij sloot zich daarmee aan bij Raymond Moore. De Zuid-Afrikaanse toernooidirecteur van Indian Wells diende zijn ontslag in nadat hij zich eerder liet ontvallen dat de sport gedragen wordt door de mannen.

Djokovic kreeg veel kritiek op zijn uitspraken van collega’s. Onder meer Serena Williams en Andy Murray zeiden teleurgesteld te zijn in de Serviër.

"Novak heeft recht op zijn mening", zei Williams. "Maar stel dat hij naast een zoon ook een dochter zou hebben, dan moet hij haar maar eens uitleggen waarom zijn zoon recht heeft op meer geld omdat hij een jongen is."