De Nederlandse waterpolovrouwen hebben in hun tweede wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in eigen land dinsdag gelijkgespeeld tegen Rusland: 8-8 (1-3, 3-1, 4-0, 0-4).

Oranje verspeelde in het laatste kwart een voorsprong van 8-4 en kwam in de slotfase zelfs nog goed weg toen Rusland op de lat schoot.

Maud Megens en Marloes Nijhuis scoorden ieder twee keer, de overige punten kwamen op naam van Lieke Klaassen, Amarens Genee, Vivian Sevenich en Sabrina van der Sloot.

Bondscoach Arno Havenga baalde tegenover Waterpolo.nl behoorlijk van het onnodige gelijkspel. "Zonde dat we de wedstrijd uit handen gaven."

"We toonden veerkracht door in de derde periode uit te lopen naar 8-4, maar in de vierde periode voedden we de kracht van de Russinnen. Door niet gedisciplineerd de goede lijn van de derde periode door te zetten, misten we veel kansen en kon Rusland in de contra toeslaan. Over het geheel genomen haalden we een te laag rendement."

Toch maakt Havenga zich nog geen zorgen over de afloop van het OKT. "Natuurlijk is er druk, maar we hebben vaker met dit bijltje gehakt."

Eerste vier

Maandag won de Nederlandse ploeg van Havenga in de eerste wedstrijd nog met ruime cijfers van Frankrijk: 14-5.

Woensdag neemt Nederland het nog op tegen Italië, waarna donderdag en vrijdag wordt aangetreden tegen respectievelijk Duitsland en Nieuw-Zeeland. Zaterdag staan de kwartfinales op het programma in Gouda.

Bij het OKT moet Oranje, de olympisch kampioen van 2008, bij de eerste vier eindigen om een ticket voor de Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro veilig te stellen.

De beste vier landen van twee poules, die beide bestaan uit zes ploegen, plaatsen zich voor de kwartfinales.