De UEFA heeft dinsdag na de aanslagen in Brussel benadrukt de veiligheid altijd voorop te stellen bij de organisatie van het Europees Kampioenschap in Frankrijk van komende zomer.

"Iedereen die bij de organisatie van het toernooi betrokken is, zal voortdurend het dreigingsniveau in de gaten houden en daar naar handelen", aldus de Europese voetbalbond dinsdag.

"De organisatie van Euro 2016 werkt al drie jaar samen met de betrokken autoriteiten om een veilig toernooi komende zomer te kunnen garanderen. Alle maatregelen zullen worden genomen om gevaar voor iedereen rond het toernooi te voorkomen", zo luidt de verklaring.

Het EK vindt plaats van plaats van 10 juni tot en met 10 juli. Oranje wist zich niet te plaatsen voor het toernooi. 

Lege stadions

De Franse regering vergaderde dinsdag met het organisatiecomité over de veiligheid tijdens het EK. De aanslagen in Brussel kwamen daar uitgebreid ter sprake. "Sinds de aanslagen van januari 2015 in Parijs is het niveau al bijzonder hoog en dat kan je ook niet blijven verhogen", zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

De organisatie zal per wedstrijd 900 veiligheidsmensen inzetten, wat neerkomt op ruim 10.000 beveiligers voor het hele toernooi. In totaal worden er zo'n 2,5 miljoen toeschouwers verwacht. 

Noodplannen voor het toernooi liggen al klaar. Bij concrete dreiging kunnen EK-wedstrijden elders in lege stadions worden afgewerkt. 

"Het wordt een uitdaging. Een evenement van deze grootte is nooit eerder zo goed beveiligd. Het imago van Frankrijk staat op het spel, net als onze mogelijkheden om dit soort evenementen met vastberadenheid te organiseren", aldus de Franse minister van Sport Patrick Kanner.