De wielerkoers Dwars door Vlaanderen vindt woensdag voorlopig gewoon doorgang. Dat heeft de organisatie dinsdag besloten na lang beraad vanwege de aanslagen in Brussel.

Eerder werd er nog serieus rekening gehouden met een afgelasting van de eendagskoers, maar na overleg met de autoriteiten is daar volgens de wedstrijdleiding van afgezien.

"Startplaats Roeselare en aankomstplek Waregem lieten weten dat ze de veiligheid van de karavaan en de toeschouwers kunnen garanderen", aldus organisator Guy Delesie in een verklaring. "En ook van de kant van de bereden politie zijn er momenteel geen aanwijzingen dat ze niet aanwezig zullen zijn."

Wel wordt de wedstrijd uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden "van alle franje ontdaan", meldt de koersorganisatie. Bij het startschot zal een minuut stilte in acht worden genomen en ook de podiumceremonie wordt aangepast.

Toch houdt de organisatie van Dwars door Vlaanderen nog een slag om de arm. "De provinciegouverneur van West-Vlaanderen is in overleg met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Als er vanuit het federaal parlement beslist wordt dat de wedstrijd wordt afgelast, leggen wij ons daarbij neer. Maar voorlopig is er geen indicatie in die richting."

Giant-Alpecin

Niet alle ploegen zullen acte de présence geven in Vlaanderen. "Ik heb intussen vernomen dat enkele vluchten met renners die zouden deelnemen aan onze wedstrijd naar andere luchthavens zijn gevlogen. Zij moeten dus op een of andere manier naar de rennershotels gebracht worden", verklaarde organisator Carlo Lambrecht.

Giant-Alpecin haakte al af als gevolg van de geannuleerde vluchten. De Duitse equipe kon met alleen de Nederlander Sam Oomen en de Chinees Cheng Ji slechts twee renners op de been brengen. Movistar start met slechts vier renners in Roeselare.

Zonder Giant-Alpecin en Oomen verschijnen er woensdag waarschijnlijk zeventien Nederlanders aan de start. Vorig jaar eindigde Dylan van Baarle op de derde plek in de Vlaamse klassieker. De laatste Nederlandse winnaar was Niki Terpstra in 2014.

Komende week staan ook de E3 Harelbeke (vrijdag) en Gent-Wevelgem (zondag) op het programma in België. Volgende week zondag is normaal gesproken de Ronde van Vlaanderen.