De afbraakproducten van meldonium zijn nog verscheidene maanden traceerbaar in de urine van de gebruikers. Dat heeft de fabrikant van het hartmedicijn, dat sinds 1 januari op de dopinglijst staat, maandag gezegd.

Verscheidene atleten, voornamelijk uit Rusland, zijn sindsdien betrapt op het nu verboden middel, dat ook het uithoudingsvermogen zou verbeteren.

Onder anderen tennisster Maria Sharapova gaf toe jarenlang meldonium te hebben geslikt op doktersvoorschrift. Een aantal collega's dat bij een dopingtest positief was bevonden, beweerde gestopt te zijn met het middel ruim voordat wereldantidopingbureau WADA het op de lijst met verboden producten zette.

"Het kan maanden duren voordat ook de laatste sporen uit het lichaam zijn verdwenen'', liet het Letse farmaceutisch bedrijf Grindeks in een schriftelijke verklaring aan persbureau Reuters weten.

Hoelang precies is afhankelijk van een reeks van factoren zoals de dosering, de duur van de behandeling en de gevoeligheid van de detectiemethode.

De 'halfwaardetijd' van meldonium, ook bekend onder de merknaam Mildronate, ligt volgens de producent tussen de vier en zes uur, wat betekent dat de concentratie in het bloed binen een paar uur halveert

Kulizhnikov

Behalve Sharapova zijn nog tal van sporters voorlopig geschorst wegens gebruik van meldonium, onder wie langebaanschaatser Pavel Kulizhnikov en shorttracker Semion Elistratov.

Voor wereldkampioen sprint Kulizhnikov zou het zelfs einde carrière kunnen betekenen omdat het zijn tweede overtreding van het dopingreglement is. In 2012 werd hij al voor twee jaar geschorst.