PEC Zwolle heeft Willem II zaterdagavond de derde nederlaag op rij bezorgd. De ploeg van Ron Jans was in het IJsseldelta stadion met 4-1 te sterk. Hekkensluiter Cambuur ging in eigen huis met 1-0 ten onder tegen Roda JC.

PEC Zwolle stond na iets meer dan twintig minuten spelen al op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Dirk Marcellis en Queensy Menig.

Erik Falkenburg zorgde voor rust nog wel voor de aansluitingstreffer. Lars Veldwijk, die een assist gaf bij de 2-0, hielp PEC na 60 minuten spelen aan de beslissende 3-1. Invaller Stef Nijland maakte diep in blessuretijd op fraaie wijze de vierde treffer namens PEC.

Door de zege stijgen de Zwollenaren voorlopig naar de zevende plek in de Eredivisie met 41 punten. Vitesse en NEC komen zondagmiddag nog in actie. Willem II blijft steken op de vijftiende plek.

Marcellis

PEC domineerde in het begin van de wedstrijd, wat al redelijk snel tot de voorsprong leidde. Een corner van Ouasim Bouy werd slecht weggewerkt door Willem II, waardoor Marcellis aan de rand van het strafschopgebied kon binnenschieten.

Het was de vierde treffer voor de verdediger in dienst van PEC. Slechts enkele minuten later was het weer raak voor de thuisploeg. Menig verdubbelde de score op aangeven van Veldwijk: 2-0.

Willem II kwam op dat moment nog amper in het spel voor. Toch was één van de eerste kansen voor de bezoekers wel direct raak: Falkenburg kopte tien minuten voor rust binnen uit een voorzet van Rochdi Achenteh.

Die aansluitingstreffer leek de Tilburgers aan het begin van de tweede helft nieuwe moed te geven om op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Willem II kwam meer voor het doel van PEC en dat zorgde voor meer gevaar. Zo kopte Dries Wuytens in de handen van Mickey van der Hart.

Veldwijk

De gelijkmaker lag op dat moment meer in het verschiet dan de 3-1, maar het werd dat laatste. Een voorzet van Wouter Marinus bereikte Veldwijk bij de tweede paal en de spits faalde niet in de afronding.

Invaller Nijland en Veldwijk hadden in de slotfase nog voor een grotere voorsprong moeten zorgen namens PEC, maar beide aanvallers stuitten van dichtbij op Kostas Lamprou. Het werd uiteindelijk toch 4-1: Nijland kreeg de bal aan de zijkant van het strafschopgebied en krulde de bal fraai in het doel.

Cambuur-Roda JC

Hekkensluiter Cambuur heeft niet kunnen profiteren van de 3-1 nederlaag van De Graafschap bij Feyenoord. De ploeg uit Leeuwarden ging in eigen huis met 1-0 ten onder en leed de derde nederlaag op rij.

Tom van Hyfte tekende enkele minuten na rust voor de enige treffer van de wedstrijd. De Limburgers komen nu op 31 punten en blijven op de veertiende plaats staan. Cambuur staat met 16 punten onderaan.

De wedstrijd in Leeuwarden was van laag niveau en beide ploegen kwamen niet tot veel kansen. De eerste helft lag een tijd stil door een blessure van lijnrechter Bas van Dongen, die de strijd moest staken en werd vervangen.

De grootste mogelijkheid voor rust was voor Cambuur, maar een harde trap van Jack Byrne werd gered door doelman Benjamin van Leer.

Van Hyfte

Direct na rust was het Roda JC dat de score opende. Clubtopscorer Van Hyfte kopte raak uit een fraaie voorzet van Georgy Zhukov.

Cambuur moest op zoek naar de gelijkmaker en stichtte met invallers Furdjel Narsingh en Xander Houtkoop ook meer gevaar. Desondanks was de beste kans voor Roda, dat via Rydell Poepon aan alle onzekerheid een eind had moeten maken. Alleen voor het doel van Leonard Nienhuis schoot de spits echter op de paal. 

Cambuur zorgde nog wel voor enkele hachelijke momenten voor het doel van Roda, maar de thuisploeg slaagde er niet meer in om een punt uit het vuur te slepen.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie