Dafne Schippers heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van de 60 meter bij de WK indoor in Portland. 

De 23-jarige Utrechtse klokte een tijd van 7,08, werd daarmee tweede in haar heat en plaatste zich zo voor de eindstrijd, die later op de avond wordt gelopen.

De sprintster kwam goed uit de startblokken, maar moest in haar heat wel de Jamaicaanse Elaine Thompson voor zich dulden. Die liep een tijd van 7,04 seconden en was de snelste van de halve finales. Schippers klokte de derde tijd: ook de Amerikaanse Barbara Pierre was sneller (7,06).

Jamile Samuel wist de finales net niet te halen. De Amsterdamse eindigde als derde in de eerste heat achter Pierre en Dina Asher-Smith, terwijl de eerste twee zich direct plaatsten. Haar tijd van 7,16 seconden was net niet voldoende om als één van de twee tijdsnelsten alsnog te worden toegevoegd aan de finale. Had ze één honderdste sneller gelopen, dan was ze wel finalist.

Na afloop baalde Samuel van haar optreden. ''Ik wilde hier mijn persoonlijk record (7,14) verbeteren en naar de finale, maar dat is niet gelukt. Het ging niet zo denderend. Mijn tweede pas was iets te klein. Daar werk ik al langer aan, maar soms val ik weer terug. Ik heb het me nog niet voldoende eigen gemaakt.''

De finale wordt in de nacht van zaterdag op zondag (Nederlandse tijd) gelopen. De niet-olympische 60 meter is de enige afstand waarop Schippers in Portland in actie komt.

Rio

Vorige maand evenaarde Schippers met 7,00 het dertig jaar oude Nederlands record van Nellie Cooman. Door haar toptijden van de laatste maanden op de 60 meter behoort Schippers tot de favorieten voor de wereldtitel.