Bondscoach Henk Groener was zaterdag uiteraard zeer tevreden na de zege op Japan (33-25), die ervoor zorgde dat de handbalsters zeker zijn van een ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

"We zijn dit traject vier jaar geleden ingegaan met Rio als einddoel. Wat kun je dan meer zijn dan tevreden en heel voldaan", zei Groener na overwinning in Metz.

Vrijdag won Nederland op het olympisch kwalificatietoernooi ook al van gastland Frankrijk. "Deze meiden staan er op het moment dat het moet"’, concludeerde een trotse Groener, die Oranje al vanaf 2009 onder zijn hoede heeft en nu voor het eerst in de geschiedenis een Nederlands handbalteam naar de Spelen brengt.

Later op zaterdag werd het ticket voor de Spelen definitief toen Frankrijk won van het zwakke Tunesië, dat zondag de laatste wedstrijd van het OKT tegen Oranje speelt.

Groener liet na de wedstrijd van Nederland al weten vertrouwen te hebben. "Ik zie het niet meer misgaan. De meiden mogen vanavond een feestje bouwen. Ze hebben het verdiend."

Kruipen

Oranje had wel meer moeite met Japan dan vooraf werd gedacht. Halverwege keek de ploeg van Groener zelfs tegen een 16-15 achterstand aan.

"Japan speelt een heel ander spelletje. Je merkt dat wij gewend zijn aan grote meiden met veel kracht en nu staan er snelle en beweeglijke speelsters tegenover je die soms onder je door kruipen. We hadden daar in de eerste helft veel moeite mee."

Maar alles keerde ten goede na rust. "Tess Wester begon goed te keepen, we gingen de duels aan en haalden het tempo uit hun spel. Dan zie je de kracht van dit Nederlands team."

"Ook als het even niet zo loopt, bewaart de ploeg de rust, raakt niet in paniek en blijft handballen. Op een gegeven moment vinden die meiden dan de oplossing en doen ze er een schepje bovenop."

Vechten

Speelster Yvette Broch twijfelde zaterdag geen moment aan een goede afloop. "We vechten voor elkaar, we zijn een team. Als iedereen fit is, komt het eruit", zei de cirkelspeelster.

"Het is zo gaaf. Hier hebben we gewoon al die jaren elke dag voor getraind'', aldus Broch, die zes keer scoorde en tot beste speelster van de wedstrijd werd uitgeroepen. "Lekker boeiend. Interesseert me helemaal niets. Ook het aantal doelpunten dat ik maak, houd ik niet bij. Ik speel in dienst van het team en mijn doelpunten zijn ook de verdiensten van de andere meiden, die mij de bal aangeven."

Broch zag in Metz opnieuw de bevestiging van de kwaliteiten van Oranje. "Op het WK was iedereen fit en haalden we zilver. Wij wisten al langer dat dat mogelijk was, maar toen kwam het eruit. Hier laten we het ook weer zien."