De Nederlandse handbalsters hebben zich zaterdag dankzij een zege op Japan en een overwinning van Frankrijk op Tunesië voor het eerst in de historie geplaatst voor de Olympische Spelen.

Na de fraaie overwinning vrijdag op gastland Frankrijk (24-17) nam Oranje op het Olympisch Kwalificatietoernooi in Metz pas in de tweede helft afstand van de Japanse ploeg en won met 33-25.

Later op de avond won Frankrijk met 33-15 van Tunesië, waardoor Nederland helemaal zeker is van de Spelen in Rio de Janeiro. De ploeg van bondscoach Henk Groener speelt zondag nog tegen Tunesië.

Dankzij de twee zeges staat Oranje eerste in de groep met vier punten uit twee wedstrijden. Japan en Frankrijk volgen met twee punten. Tunesië is nog puntloos. De nummers één en twee van de poule plaatsen zich voor de Spelen.

Handbal, dat sinds 1976 olympisch is voor vrouwen, is de derde teamsport waarbij Nederland vertegenwoordigd zal zijn in Rio. Eerder wisten de hockeymannen en -vrouwen zich te plaatsen, net als een aantal ploegen bij het roeien. Ook bij volleybal (vrouwen) en waterpolo (mannen en vrouwen) kan Nederland de Spelen nog halen.

Grip

Oranje begon zaterdag als de grote favoriet tegen Japan, maar het kreeg aanvankelijk geen grip op de aanval van de Aziatische ploeg. De nummer twee van het WK in december keek na vijftien minuten dan ook tegen een 9-6 achterstand aan.

Japan kon zelfs uitlopen naar vier doelpunten verschil, maar een schot eindigde op de lat waarna Angela Malestijn in de tegenstoot wel trefzeker was (7-9). Oranje nam vervolgens het initiatief en kwam via Yvette Broch en nogmaals Malestijn terug tot 9-9.

De ploeg van Groener wist echter niet door te drukken in het restant van de eerste helft. Sterker, halverwege stond Japan weer op voorsprong (16-15).

Marge

In de beginfase van de tweede helft gaf Japan de goede eerste helft een uitstekend vervolg. Het werd 18-17 voor de Aziatische ploeg, maar nadat Nycke Groot Oranje eindelijk op voorsprong zette (19-18) raakte Nederland op stoom. Via treffers van Martine Smeets, Danick Snelder en opnieuw Smeets werd de marge vergroot tot 22-18.

In het laatste kwartier behield Nederland de ruime voorsprong, waardoor het niet meer in de problemen kwam. Oranje kon in de laatste minuten vrijuit spelen in de wetenschap dat een ticket voor Rio de ploeg niet meer zal ontgaan.