Deborah Gravenstijn heeft haar functie als bestuurslid topsport van de Judo Bond Nederland (JBN) neergelegd. De aanhoudende onrust en persoonlijke aantijgingen hebben de voormalige topjudoka tot haar vertrek doen besluiten. 

Dat liet de JBN in de nacht van vrijdag op zaterdag in een persverklaring weten.

"Ik ben mening dat ik als persoon en bestuurder in de laatste dagen doelbewust in de media ben beschadigd. Dat maakt functioneren in mijn optiek onmogelijk", aldus Gravenstijn.

De drievoudige olympiër, goed voor een keer zilver en een keer brons, maakte duidelijk dat ze ''tijdelijk'' aftreedt, in elk geval tot het einde van dit jaar.

Na haar beslissing om te vertrekken, bleek Henry Bonnes bereid om alsnog aan te blijven als directeur topsport van de JBN. Hij stapte afgelopen maandag op vanwege een gebrek aan vertrouwen in het bondsbestuur waarin Gravenstijn toen nog zitting had.

Bonnes kreeg nadat hij opstapte steun van vijf Nederlandse topjudoka's, die baalden van het vertrek de directeur topsport. "Het bestuur moet zich schamen dat het afscheid neemt van deze man", zei tweevoudig Europees kampioen Henk Grol dinsdag nog.

Steun

Bonnes is blij dat hij uiteindelijk toch in dienst mag blijven bij de JBN. "Nadat ik maandag mijn opdracht aan het bondsbestuur heb teruggegeven heb ik uit diverse hoeken veel steun ervaren,” aldus de 50-jarige Bonnes.

“Ik ben gaan nadenken over mijn positie nadat er mede vanuit de sporters een beroep op me werd gedaan. In anderhalf jaar hebben we een relatie opgebouwd en die is mij veel waard. Het is aanlokkelijk voor velen om nu uitgebreid terug te blikken maar we moeten vooral vooruit. Rio is dicht bij, er is veel te doen. En ook de toekomst na Rio vraagt veel aandacht."

"Nu het weer om de sport en de sporters gaat, vraag ik eenieder om in de voorbereiding de broodnodige rust te respecteren. We gaan met elkaar hard aan de slag om het jaar 2016 voor het judo in Nederland op vele fronten een goed vervolg te geven", aldus Bonnes.

NOC*NSF

NOC*NSF reageerde positief op de terugkeer van Bonnes als directeur topsport. ''Het is voor de judoka’s die zich voorbereiden op Rio 2016 en voor de jonge judoka's die later dit jaar naar het NTC Judo op Papendal komen goed nieuws dat er in deze fase continuïteit is in de sporttechnische aansturing bij de judobond. Het is te waarderen dat Deborah Gravenstijn hieraan bij heeft willen dragen door als bestuurslid terug te treden'', liet technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF zaterdagochtend weten.

NOC*NSF gaat ervan uit dat de weg nu vrij is om de volgende stappen te nemen voor het realiseren van het Nationaal Training Centrum (NTC) voor de judosport op Papendal. De sportkoepel is een groot voorstander van 'centralisatie' waarbij de beste judoka's van Nederland op het nieuwe sportcomplex samen gaan trainen.