FC Utrecht blijf volop meedoen in de strijd om de derde plek in de Eredivisie. De Domstedelingen wonnen vrijdagavond in eigen huis met 2-1 van Excelsior.

Sébastien Haller maakte met twee treffers de 1-0 van Rick Kruys ongedaan. De Franse spits maakte zijn vijftiende en zestiende goal van het seizoen.

Door de zege vergroot FC Utrecht het gat met nummer zes Heracles Almelo tot vier punten. De achterstand op Feyenoord en AZ, die respectievelijk derde en vierde staan, bedraagt nog maar één punt.

Excelsior verkeert nog altijd in degradatiezorgen. De Rotterdammers staan zestiende, maar hebben wel evenveel punten als Willem II.

Haller moest het voorin stellen zonder aanvalspartner Ruud Boymans, die vanwege knieklachten niet bij de selectie zat. Nacer Barazite stond daardoor naast de clubtopscorer in de spits.

Achterin kon trainer Erik ten Hag gewoon een beroep doen op Timo Letschert, die voor het eerst is opgeroepen voor het Nederlands elftal. De stopper had in de aanloop naar het duel schouderklachten.

Geluk

Excelsior kwam al in de vijfde minuut verrassend op voorsprong. Uitgerekend Rick Kruys, opgeleid in de Domstad, scoorde. De verdediger had daarbij nogal wat geluk, want zijn schot werd door Ramon Leeuwin dusdanig van richting veranderd dat doelman Robbin Ruiter kansloos was.

Pas na een kwartier kwam FC Utrecht een beetje los. Daarbij speelde rechtsback Mark van der Maarel een grote rol. De verdediger kwam veelvuldig op via de zijkant en stichtte met zijn voorzetten regelmatig gevaar. Een van zijn trappen leidde na een half uur de gelijkmaker in.

Via-via kwam de bal op de arm van Excelsior-verdediger Jurgen Mattheij, waarna een strafschop werd toegekend. Haller maakte geen fout: 1-1.

Spannend

De Fransman zorgde vlak voor rust ook voor de 2-1. Opnieuw ging daar een voorzet van Van der Maarel aan vooraf. De rechtsback zag hoe Sander Fischer zijn pass omhoog kopte, waarna Haller keeper Tom Muyters in de lucht verschalkte.

De tweede helft had een stuk minder om het lijf dan de eerste. Er waren weliswaar wat kansjes over en weer, maar echt gevaarlijk werden beide ploegen niet. Daardoor bleef het wel tot het laatste moment spannend, maar FC Utrecht liet zich niet meer verrassen door Excelsior.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie