Bondscoach Henk Groener bleef als gewoonlijk rustig, ook al boekten zijn handbalvrouwen voor de tweede keer op rij een fraaie zege op handbalgrootheid Frankrijk: 24-17.

"We moeten nóg een wedstrijd winnen, pas dan zijn we in Rio. Maar ik heb wel weer genoten van mijn team. We speelden niet altijd groots, maar hadden Frankrijk eigenlijk de hele wedstrijd onder controle’’, zei Groener.

Hij roemde de dekking van zijn ploeg. "We stonden als een huis. Keepster Tess Wester werd tot vrouw van de wedstrijd uitgeroepen, maar Kelly Dulfer was in de dekking fantastisch. Er kwam geen Française meer voorbij.’’

Groener had zijn zilveren ploeg op het afgelopen WK in Denemarken ook al zien winnen van Frankrijk. "Maar deze was ook bijzonder. Het was de eerste keer dat Frankrijk in eigen huis een olympische kwalificatiewedstrijd verloor.’’

Polman

Estavana Polman gooide er na de wedstrijd in Metz uitzinnige vreugdekreten uit. "Héérlijk, echt geweldig. We staan met anderhalf been in Rio. Dit moeten we niet meer weggeven'', aldus de opbouwspeelster.

"We waren nerveus en speelden zeker de eerste helft moeizaam. We keken ook wel op tegen deze wedstrijd. Frankrijk is een topland en ze speelden thuis, maar zij voelden waarschijnlijk nog meer druk'', zei Polman, die drie keer scoorde.

In de tweede helft kwam het Nederlands team toch los en liep het zeven doelpunten uit. "Dat was lekker hoor. We pakten het op, de flow kwam er weer in en we begonnen doelpunten te maken. We tonen aan dat we geen eendagsvlieg zijn en dat die tweede plek op het WK geen verrassing was."