GUANGZHOU - Het Nederlands vrouwen badmintonteam heeft zich gekwalificeerd voor de halve finale van de Uber Cup, een nooit eerder geleverde prestatie. De promotie in het officieuze WK voor landenteams werd bereikt door een overwinning met 3-2 op het sterke Indonesië.
badmintonteam
Uber Cup

Eerder had Nederland al van
Denemarken
groepswedstrijd

Yao Jie

Onlangs haalde Nederland met Yao Jie voor het eerst in de geschiedenis de Europese titel binnen. Zonder haar vertrok de selectie begin mei naar China. Yao Jie verwachtte problemen met haar visum in haar geboorteland, ze was er niet zeker van dat ze ook weer zonder slag of staat zou kunnen terugkeren.

Nederland startte daardoor met Brenda Beenhakker, winnares van EK-brons, als derde enkelspeelster. Vooral het begin tegen Indonesië was zeer sterk met overwinningen in het enkelspel van Mia Audina op Lidya Djaelawijaya (7-2 7-4 7-2) en Judith Meulendijks op Ellen Angelina (6-8 7-2 7-0 -3). Meulendijks verloor vier jaar geleden in de Uber Cup kansloos van Audina, toen die nog voor Indonesië uitkwam.

Beenhakker verloor zaterdag van Yuli Marfuah (7-1 4-7 1-7 6-8). Het beslissende punt kwam op naam van Audina en Lotte Jonathans in het eerste dubbelspel tegen Minarti Timur en Emma Ernawati (0-7 5-7 -4 7-4 7-3). De slotpartij van Beenhakker en Karina de Wit was niet meer van belang en ging verloren.

Indonesië

Indonesië is toonaangevend in het badminton. Het land won de Uber Cup in 1994 en 1996, maar is nu uitgeschakeld. De basis voor de halvefinaleplaats in Guangzhou legden de Nederlandse vrouwen in februari in Eindhoven. Daar plaatste de ploeg zich ternauwernood bij de Europese voorronden.

Na een nederlaag in de halve eindstrijd tegen Duitsland, moest Nederland de strijd om plaats drie winnen van Engeland. Bij 2-2 in games en 0-3 achter in de beslissende partij, wisten De Wit en Jonathans destijds zeven punten op rij te maken, waardoor de groep de reis naar China mocht maken.