Voetbal

FIFA legt Chinees bedrijf Wanda Group vast als belangrijke sponsor

Het Chinese Wanda Group is sponsor geworden van de FIFA. Het bedrijf handelt in onroerend goed, cultuur en entertainment en financiële dienstverlening.

Wanda wordt FIFA Partner, het hoogste sponsorniveau bij de wereldvoetbalbond. Daarmee krijgt het de rechten om zijn naam te verbinden aan alle FIFA-competities, waaronder de komende vier WK's.

Wanda is het eerste Chinese bedrijf dat FIFA Partner wordt. Het bedrijf heeft binnen de cultuur- en entertainmenttak een sportafdeling. Dat bedrijf wordt geleid door Philippe Blatter, een neef van voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

"We zijn blij dat we Wanda Group kunnen verwelkomen. Het heeft al heel lang een connectie met voetbal en deelt ons enthousiasme om het voetbal te ontwikkelen en sterker te maken", sprak FIFA-voorzitter Gianni Infantino in Zürich.

Vierde wissel

Het uitvoerend comité van de FIFA besloot vrijdag dat het komende zomer bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gaat experimenteren met een vierde wissel, die teams mogen toepassen als de wedstrijd uitdraait op verlenging. 

Eerder was spelregelorganisatie IFAB al akkoord met het experiment. De proef met de vierde wissel zal dit seizoen ook worden getest bij het WK voor clubteams in Japan en de wereldkampioenschappen voor vrouwen onder-20 in Papoea-Nieuw-Guinea. 

De FIFA stelde zichzelf vrijdag verder ten doel om voor meer diversiteit te zorgen in het bestuur. De wervingscommissie van de bond zal zich daar nog meer op focussen. 

De kersverse FIFA-voorzitter Gianni Infantino is blij met de recente veranderingen. "We gaan nu over van woorden naar daden. Met de huidige veranderingen kunnen we het imago van de FIFA herstellen en iedereen trots maken."

Griekse beker

De wereldvoetbalbond sprak zich samen met de UEFA ook uit over het Griekse bekertoernooi. De twee bonden stuurden gezamenlijk een verzoek naar de Griekse autoriteiten omdat ze de afgelasting van de finale buitenproportioneel vinden. De FIFA dreigt met sancties als de Grieken geen gehoor geven aan de oproep.

De bekerfinale werd geschrapt na ernstige ongeregeldheden tijdens de halve finale tussen PAOK Saloniki en Olympiakos Piraeus.

Boze fans bestormden het veld, nadat de scheidsrechter in hun ogen onterecht geen strafschop aan PAOK had gegeven. De oproerpolitie moest de orde herstellen, maar hervat werd het duel niet meer.

De Griekse staatssecretaris van Sport Stavros Kontonis wilde aanvankelijk de Griekse competitie ook stilleggen. Daar waren de Super League en de lagere divisies echter niet voor te porren.

Lees meer over:
Tip de redactie