Voetbal

Blind zet 'absoluut geen streep' door toekomst Van Persie in Oranje

Dat Robin van Persie voor de tweede keer op rij niet is opgeroepen voor het Nederlands elftal, betekent niet dat bondscoach Danny Blind nooit meer een beroep zal doen op de 101-voudig international.

"Er gaat absoluut geen streep door Van Persie in het Nederlands elftal. We hebben een keuze gemaakt met het oog op de weg naar het WK van 2018 in Rusland, daarom geef ik nu andere jongens een kans", aldus Blind vrijdag op een persconferentie in Zeist, waarin hij zijn selectie toelichtte. 

Onder anderen Eredivisie-spitsen Vincent Janssen, Jürgen Locadia en Luuk de Jong zijn wel opgeroepen voor de oefenwedstrijden van Oranje tegen Frankrijk en Engeland eind maart.

"Het moeilijkste van onze vergaderingen is het vergelijken van de Eredivisie met buitenlandse competities. Toch vind ik dat deze jongens nu een kans verdienen", aldus Blind, die ook verdedigers Wesley Hoedt (Lazio Roma) en Ryan Donk (Galatasaray) op de radar heeft.

De 54-jarige bondscoach vindt vooral dat Van Persie momenteel niet in goeden doen is. "We weten wat Robin kan en heeft laten zien. Het is nog steeds een moeizaam jaar voor hem. Soms speelt hij wel, soms valt hij in. Het is een beetje stuivertje wisselen. Zijn fitheid is vooruit gegaan, maar moet gewoon nog beter."

WK 2018

Hoewel de 32-jarige Van Persie nu buiten beeld is bij het Nederlands elftal, blijft volgens Blind de kans aanwezig dat hij de spits van Fenerbahçe wel mee gaat nemen naar Rusland als Oranje zich kwalificeert voor het WK van 2018.

"Hetzelfde geldt natuurlijk voor Wesley Sneijder, Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar. Hoe staan zij er over een paar jaar voor? Die spelers zijn bruikbaar voor een eindtoernooi als ze in goeden doen zijn."

Ziyech

Blind ging tijdens zijn persconferentie ook nog in op Hakim Ziyech. De spelbepaler van FC Twente koos er enkele maanden geleden voor om uit te komen voor het Marokkaanse elftal.

Blind vindt niet dat hij te weinig heeft gedaan om Ziyech te overtuigen voor Oranje te kiezen. "Hij zat bij de selectie voor de interland van vorig jaar juni tegen Letland, maar viel geblesseerd af. Dan ga ik ervan uit dat je voor Nederland wil voetballen."

"Die intentie is ook uitgesproken", vervolgt Blind. "Vervolgens heb ik hem niet opgeroepen voor de volgende interlands omdat hij op dat moment bij FC Twente niet als 'nummer tien' maar als tweede spits speelde. Toen heeft hij voor Marokko gekozen.'' 

Tip de redactie