Atletiek

Lavillenie en Suhr veroveren eerste titels bij WK indoor

Polsstokhoogspringers Renaud Lavillenie en Jenn Suhr hebben in de nacht van donderdag op vrijdag de eerste gouden medailles veroverd bij de WK indoor in Portland. Vrijdag komt onder anderen Churandy Martina voor het eerst in actie.

Op de eerste dag van de WK stond alleen het polsstokhoogspringen op het programma en zowel bij de mannen als bij de vrouwen was het niveau hoog.

Lavillenie won bij de mannen met een kampioenschapsrecord van 6.02 meter. De 29-jarige Fransman legde de lat nog op 6.17 meter om zo zijn eigen wereldrecord uit 2014 aan te vallen, maar die hoogte bleek te veel gevraagd.

De Amerikaan Sam Kendricks veroverde het zilver met 5.80 meter, terwijl de Pool Piotr Lisek (5.75 meter) het podium completeerde.

Bij de vrouwen gingen er voor het eerst in de geschiedenis vier atletes in één wedstrijd over een hoogte van 4.80 meter. De 34-jarige Suhr, de regerend olympisch kampioene uit Amerika, pakte de wereldtitel door in één poging over 4.90 meter te gaan.

Haar landgenote Sandi Morris (4.85 meter) eindigde als tweede, terwijl Ekaterini Stefanidi (4.80 meter) uit Griekenland goed was voor brons.

Martina

Het leeuwendeel van de atleten komt pas vrijdagavond op zijn vroegst in actie. Voor Martina en Hensley Paulina is de eerste volwaardige dag van de WK indoor direct cruciaal.

Op de 60 meter staan vrijdag de series, halve finales en de finale op het programma. De Nederlandse sprinters worden niet gerekend tot de medaillekandidaten.

Namens Nederland is de beurt als eerste aan Liemarvin Bonevacia, die op de 400 meter de series moet overleven. Ook Lisanne de Witte (400 meter) en Sifan Hassan (1500) moeten vrijdag al aan de slag.

De belangrijkste Oranjetroef, Dafne Schippers, komt pas zaterdag in actie op de 60 meter. De wereldkampioene op de 200 meter (outdoor) deelt sinds kort de beste seizoenstijd met de Amerikaanse Barbara Pierre (7,00 seconden) en heeft in haar een geduchte concurrente.

Ook Jamile Samuel komt pas zaterdag op de kortste sprintafstand op de baan.

Tip de redactie