Turnen

Turners met Zonderland naar testevent in Rio de Janeiro

De Nederlandse turners gaan volgende maand met Epke Zonderland op jacht naar een olympisch ticket. Bondscoach Mitch Fenner heeft de olympisch kampioen aan de rekstok opgenomen in zijn selectie voor het testevent in Rio de Janeiro.

In de Braziliaanse stad strijden acht landen om vier tickets naar de Spelen.

Zonderland kampt vanwege diverse blessures en de naweeën van een operatie aan de bijholtes met een trainingsachterstand.

De 29-jarige Fries ontbreekt daardoor in de Nederlandse ploeg die vrijdag en zaterdag in actie komt in Stuttgart. Voor het cruciale olympisch testevent, waar de turners als team een startbewijs voor de Spelen willen veroveren, is Zonderland wel opgeroepen.

De selectie bestaat verder uit Anthony van Assche, Michel Bletterman, Bart Deurloo, Frank Rijken, Casimir Schmidt en Jeffrey Wammes. 

Ringenspecialist Yuri van Gelder is niet geselecteerd. De Brabander, die vorig jaar bij de WK in Glasgow naast een medaille en een bijbehorend ticket naar Rio greep, komt in Stuttgart wel in actie.

Reserve

Mede vanwege de onzekere situatie van Zonderland, beslist Fenner pas later wie van de zeven geselecteerde turners de reserve op het testevent.

"De fysieke situatie binnen de ploeg is ongelukkig en we moeten afwachten hoe het herstel de komende drie weken gaat'', zegt de Brit, die zelf om gezondheidsredenen niet meegaat naar Rio. "Ik heb het sterkst mogelijke team geformeerd onder deze omstandigheden. Mocht het nodig zijn, dan hebben we tot 8 april om aanpassingen te doen.''

Als de ploeg geen startbewijs verovert, mag Nederland toch één individuele turner afvaardigen. De bond stuurt dan degene met de beste medaillekansen naar Rio.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie