TEHERAN - Nu al is een groteske strijd uitgebroken over wie in 2006 het Duitse doel mag verdedigen bij de WK in eigen land. Oliver Kahn van Bayern of Jens Lehmann van Arsenal. Dit vooral door toedoen van keeperstrainer Sepp Maier, in het bezit van een imposant verleden en een grote mond.

In het oefenduel met Iran komende zaterdag krijgt Lehmann een kans van de nieuwe bondscoach, Jürgen Klinsmann. Kahn hoefde niet mee om op de bank te zitten en bleef thuis in München. De teamchef spreekt van een open strijd. "De beste staat over twee jaar in het doel."

De beste

Maier, de wereldkampioen van 1974, denkt daarover anders. "In 2006 staat er maar één in het doel en dat is Kahn. Ik zeg dat niet omdat ik al elf jaar met hem samenwerk, maar wel omdat hij gewoon de beste is. Lehmann kan zoveel kansen krijgen als hij wil, nummer één wordt hij toch niet."

Hoewel Lehmann zich niet al te veel aan Maier gelegen laat liggen ("Hij kletst uit zijn nek") zit Klinsmann in een lastig pakket. Bij een vorig duel richtte hij zich al nadrukkelijk tot Maier met het verzoek zijn mening in het vervolg binnenskamers te houden. Na aankomst in Teheran wilde hij nog niet van te nemen stappen spreken. "Pas al we terugkomen, buig ik me over deze zaak. Nu telt de wedstrijd."

Enthousiasme

Het conflict ten spijt, in Iran wordt de komst van de Duitsers op prijs gesteld. Het is in decennia niet meer voorgekomen dat een aansprekend voetballand Teheran aandeed. Enkele duizenden Iraniërs ontvingen de Duitse selectie met groot enthousiasme op het vliegveld. In het Azadi-stadion worden zaterdag 100.000 toeschouwers verwacht.