Tennis

VN stopt met per direct met ambassadrice Sharapova

Ook de Verenigde Naties hebben afscheid genomen van Maria Sharapova. De Russin was negen jaar lang ambassadrice van het ontwikkelingsprogramma (UNDP), maar vanwege haar dopingbiecht verbreekt de VN het contract.

"De UNDP blijft Sharapova dankbaar voor haar steun bij ons werk, maar nu ze dopinggebruik heeft bekend, schorsen we haar rol als ambassadeur en geplande activiteiten worden opgeschort", laat de VN dinsdag weten in een persbericht.

Het UNDP bestrijdt armoede en ongelijkheid. De inzet van Sharapova draaide vooral om de hulp aan overlevenden van de kernramp van Tsjernobyl. De wortels van de tennisster liggen niet ver van het toenmalige rampgebied. 

Met het verbreken van het contract voegt de VN zich bij grote sponsors als Nike en Porsche, die direct nadat Sharapova had toegegeven dat ze meldonium heeft gebruikt al de contracten verscheurden.

Doktersrecept

De 28-jarige Sharapova is een van de vele sporters die dit jaar betrapt is op het gebruik van meldonium. Wereldantidopingagentschap WADA meldde dinsdag op een symposium dat de teller inmiddels op honderd staat.

Sharapova zegt het middel, dat sinds 1 januari 2016 op de dopinglijst staat, op doktersvoorschrift te hebben gebruikt. Ze is voorlopig geschorst.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie