MUNSTER - Mario Cipollini is hard op weg de legende Alfredo Binda te achterhalen. Binda won in een ver verleden liefst 41 etappes in de Ronde van Italië, Cipollini voegde zondag in Münster nummer vijfendertig toe aan zijn oeuvre.
Mario Cipollini
Münster

Dat gebeurde na een kalme rit van Groningen naar Münster, die een hectisch en eigenlijk onverantwoord slot kreeg.

Valpartij

De drie lokale rondjes moesten met een nog fris en gretig peloton wel tot ongevallen leidden. Bij een massale valpartij waren Michele Bartoli en Michael Boogerd de voornaamste slachtoffers. De Italiaan haalde de finish niet en werd per ambulance afgevoerd. Boogerd meldt zich zondagavond in het ziekenhuis van Keulen voor nader onderzoek.

De Rooij

"Als ploegleiders hebben we al eens voorgesteld maatregelen te nemen om dit soort zaken te voorkomen", klaagde Rabobank-ploegleider Theo de Rooij. "Ons advies was de tijd op te nemen bij de eerste doorkomst. Iedereen die dan nog wil winnen, mag zich dood rijden. De anderen hoeven zich niet druk te maken over eventueel tijdverlies."

Tot de gelukkigen die voor de valpartij uitreden, hoorden Cipollini en de Australiër McEwen. Hun sprintduel beslechtte de Italiaan met overmacht. McEwen moest ook nog zijn landgenoot Graeme Brown voor zich dulden. Steven de Jongh werd negende. De sprintzege en de bijbehorende bonificatieseconden leverden Cipollini meteen ook alle denkbare truien op. De roze, zijn favoriete, draagt hij maandag.

/DOSSIERGiro d'Italia