ROME/BERLIJN - Dertien jaar lang verliet hij mokkend Rome. Zondag zette Andre Agassi eindelijk zijn naam op de erelijst van het Italiaanse tennistoernooi. De Amerikaan rekende in de finale keihard af met de Duitser Tommy Haas: 6-3 6-3 6-0. "Hier heb ik dertien jaar op gewacht", straalde Agassi na zijn vlotte zege.
Andre Agassi

In Berlijn won de Belgische
Justine Henin

Historie

Agassi wachtte lang op een overwinning in Rome. In 1989 was hij er het dichtst bij. Toen voorkwam Alberto Mancini een zege van de Amerikaan, die destijds ook nog een matchpunt verkwanselde. "Dit toernooi heeft een mooie historie. Ik zie dit als één van mijn beste prestaties."

Het was de 52e toernooizege van de Amerikaan, die in Rome 420.000 euro op zijn bankrekening erbij kreeg. Haas had op weg naar de finale geen set afgegeven, maar kwam zondag dodelijk vermoeid aan de start. Tijdens de wedstrijd moest hij zich ook nog aan een blessure aan het been laten helpen.

Moe

"Ik ben moe en teleurgesteld", zei de Duitser na de afstraffing. "Agassi was en is een van mijn idolen. Ik keek tegen hem op als een kind. Dat doe ik nu eigenlijk nog steeds."

Door de eindzege stormt Agassi weer de topdrie van de wereld binnen. Op gravel was het pas zijn zesde toernooizege in zijn loopbaan. Dit jaar was het wel zijn tweede zege in de Masters Serie.

Henin

In Berlijn maakten Justine Henin en Serena Williams er een spannende finale van. De kleine Belgische, vorig jaar finaliste op Wimbledon, begon het duel fanatiek. Ze veroverde de eerste set met -2, maar kon in de tweede set het tempo van de Amerikaanse niet volgen (1-6).

In de derde set ging de strijd lang gelijk op. De 19-jarige Belgische, die in de halve eindstrijd favoriete Jennifer Capriati het toernooi uitsloeg, bleef in de slotfase echter uiterst koel. "Deze zege geeft me zelfvertrouwen. Ik bleef in mezelf geloven, ook na die tweede set."

Serena Williams

Serena Williams vond dat ze zelf te veel fouten maakte. Haar opslag was zwak en prachtige slagen wisselde ze af met onbegrijpelijke missers. "Met de Franse Open in het vooruitzicht, kun je stellen dat ik in vorm ben. Ik voelde me deze week comfortabel op het gravel."

Henin kreeg in de derde set bij 5-6 twee matchpunten op de opslag van Williams. De eerste verspeelde ze zelf, bij het tweede matchpunt kwam Williams met een ace. "Ik heb me na die tweede set voorgehouden gewoon rustig te blijven. Ik concentreerde me op mijn eigen opslagbeurten. Dat heeft gewerkt", zei de trotse Belgische.

In Warschau sloeg de Russische Elena Bovina toe. De 19-jarige speelster won het toernooi door in de eindstrijd af te rekenen met de Slowaakse Henrieta Nagyova. De lange Bovina, een product uit de tennisschool van Nick Bollettieri, kwam nooit in gevaar. Met 6-3 en -1 verzekerde ze zich voor het eerst in haar loopbaan van een titel in het WTA-circuit.