NOORDWIJK - Met vier verdedigers en waarschijnlijk Roy Makaay in de punt van de aanval begint het Nederlands elftal zaterdagavond aan de uitwedstrijd tegen Macedonië. Als de speelwijze niet slecht uitpakt, acteert Oranje ook in het vervolg van de WK-kwalificatie in een herkenbaar systeem met drie middenvelders, twee buitenspelers en een spits in het centrum van de aanval.

Bekijk video:
Modem / Breedband

Marco van Basten benadrukte donderdag in Noordwijk dat hij zijn ploeg in het zogenoemde 4-3-3 systeem wil laten voetballen. Tijdens de openingswedstrijd in de WK-kwalificatie tegen het sterke Tsjechië verraste de bondscoach nog met een speelwijze met slechts drie verdedigers. "Maar dat was puur uit tactische redenen. Dat was een uitzondering."

Beste prestaties

Roy Makaay mag in het uitverkochte City Stadion van Skopje waarschijnlijk opnieuw bewijzen dat hij niet alleen in het clubvoetbal tot zijn beste prestaties komt. De bij Bayern München bewierookte aanvaller krijgt vermoedelijk de voorkeur boven Pierre van Hooijdonk, de maker van beide doelpunten in de eerste groepswedstrijd tegen Tsjechië (2-0).

Van Basten was in de aanloop van de wedstrijd tegen de Tsjechen nog ontevreden over de prestaties van Makaay op de training. "Ik was niet teleurgesteld maar volgens mij kon hij beter", nuanceerde de bondscoach. "Je kan donderdag op de training wel dertig keer scoren, maar volgens mij kan je beter in de wedstrijd scoren", reageerde Makaay aan de vooravond van het duel met Ajax waarin hij driemaal scoorde.

Uit de verf

"Ik ken de kwaliteiten van Roy", benadrukte Van Basten donderdag nog maar eens. "En ik denk dat hij ook bij Oranje van grote waarde kan zijn. Natuurlijk komt hij goed uit de verf bij een ploeg die niet volledig op de aanval speelt. Maar hij is een hele goede speler. Hij kan meer", aldus de bondscoach over de spits die in de voorgaande 38 interlands voornamelijk als invaller zesmaal scoorde.

Net als tegen de Tsjechen bezetten Romeo Castelen en Dirk Kuijt de flanken van het Nederlands elftal. Bij absentie van Arjen Robben en Dave van den Bergh heeft de bondscoach met Kevin Bobson nog slechts een buitenspeler achter de hand. Rafael van der Vaart valt buiten de basisformatie. Van Basten kiest voorlopig voor een systeem met drie middenvelders. De centrale middenvelder start vlak voor zijn defensie. Voor een schaduwspits is voorlopig geen plaats meer.

Linksback

Van der Vaart moet zich richten op de positie van linkshalf die voorlopig vergeven is aan aanvoerder Davids. Wesley Sneijder (centraal) en Mark van Bommel (rechts) completeren de middelste linie van het Nederlands elftal. Johnny Heitinga en Phillip Cocu vormen vermoedelijk het centrale verdedigingsduo. Giovanni van Bronckhorst of Wilfred Bouma is de linksback. Nigel de Jong of Khalid Bouhlarouz begint rechts in de defensie. Edwin van der Sar begint aan zijn 93e interland.

Van Basten houdt rekening met een moeilijke wedstrijd. "Ik weet dat ze niet bij de eerste tachtig van de wereldranglijst horen. Maar ze kunnen het goede ploegen wel heel moeilijk maken", meent de bondscoach.