Marianne Vos is zondag bij haar rentree in het wielerpeloton als tiende gefinisht in de Drentse Acht van Westerveld.

De 28-jarige Brabantse kon zondag tot in de finale meedoen met een kopgroep van dertien rensters, trok de sprint aan voor ploeggenote Anouska Koster en finishte zelf als tiende in Dwingeloo.

De Canadese Leah Kirchmann van Liv-Plantur troefde in de eindsprint na 141 kilometer het naderende peloton en haar medevluchters af. Koster eindigde als derde en was de beste Nederlandse.

Het podium werd gecompleteerd door Christine Majerus uit Luxemburg. Vos kwam twee seconden later over de streep.

Vos stond tien maanden aan de kant vanwege blessures en verschijnselen van overtraindheid. De koers in Drenthe was haar eerste wegwedstrijd sinds mei vorig jaar en ze wilde zondag vooral ritme opdoen.

'Heerlijk'

De meervoudig olympisch en wereldkampioene vertelde na afloop dat ze nerveus aan de start verscheen. "Het is wel wat als je er ineens weer bij bent, maar het was heerlijk om mee te maken. Het liep meteen best lekker en ineens zat ik in de kopgroep. Dat gaf wel een kick."

Zelf had de Brabantse echter niet meer de benen voor de sprint. "Ik kwam niet om zelf een resultaat neer te zetten. Of ik hier nu vijfde, achtste of tiende zou worden, maakte me niet zoveel uit."

Ondanks haar rentree wil Vos nog niet heel ver vooruitkijken. "Het doel is om Rio te halen. Vandaag was een test. Ik heb een stapje meer kunnen zetten dan ik vooraf verwachtte. Dat is heel goed nieuws."

Haar ploegleider Koos Moerenhout was niet verbaasd door de prestatie van Vos. "Marianne is goed in orde, dat wisten we natuurlijk wel. Het was heerlijk om te zien hoe snel ze haar plek vond. Een goede test waar we mee verder kunnen."