BARCELONA - De naam van Louis van Gaal wordt steeds nadrukkelijker genoemd als de nieuwe trainer van Barcelona. Hij zou volgens de Spaanse media komende week al worden gepresenteerd. De Nederlandse spelers van de Catalaanse club zeggen officieel van niets te weten. "Maar", weet Frank de Boer, "het is meer dan een gerucht."
Barcelona

De Boer wil niet veel zeggen over de kwestie. "Maar een aantal kranten hier heeft inside-informatie, die schrijven niet zo maar wat. Ik zou het een enorme verrassing vinden, maar wel heel leuk."

Vice-president Angel Fernández ontkent niet langer dat Van Gaal de belangrijkste kandidaat is. "Het aanstellen van de trainer is exclusief voorbehouden aan de voorzitter. Die neemt met Van Gaal veel risico's, maar we zullen zijn beslissing loyaal respecteren", zegt Fernández.

De Spaanse media noemen Van Gaal al een tijdje als de nieuwe trainer. Vorige week bleek niettemin dat 66 procent van de socio's tegen zijn terugkeer is.

Louis van Gaal trad in juli 1997 aan als trainer van Barcelona, na zijn grote triomfen met Ajax. Hij leidde Barça naar twee landstitels, de Europese Super Cup en de Spaanse beker.

Media

Op 20 mei 2000 stapte hij op, met voorzitter Nunez, zijn steun en toeverlaat. Van Gaal lag voortdurend overhoop met de media. Ook werkte zijn aanpak niet altijd bij de spelers. Zo kwam hij in conflict met sterspeler Rivaldo.

Na het EK 2000 volgde hij Frank Rijkaard op als bondscoach. Van Gaal wilde wereldkampioen worden met Oranje, maar slaagde er niet eens in het WK te halen. Van Gaal struikelde over zijn ambities en stapte opnieuw zelf op. Tijdens een theatrale persconferentie op 30 november vorig jaar maakte hij dat bekend.

Aanbiedingen

Daarna kreeg hij diverse aanbiedingen. Hij kon zelfs coach worden van een land dat naar het WK ging, zei hij. Maar Van Gaal wimpelde alles af. Barcelona beleefde intussen slechte tijden. Onder Ferrer en, dit seizoen, Rexach won de club geen prijs.

Barcelona eindigde zaterdag door het 1-1-gelijkspel bij Real Zaragoza op de vierde plaats in de Primera Division en moet voorrondes spelen van de Champions League. Real Madrid elimineerde de club in april in de halve finales van dat toernooi.

/SPORTBarcelona naar voorronde Champions LeagueVan Gaal stapt op bij Barcelona'Van Gaal weer in the picture bij Barcelona'