De Nederlandse relayploegen kunnen een medaille vergeten op het WK shorttrack. Zowel bij de vrouwen als de mannen slaagden de teams er zaterdag niet in zich te kwalificeren voor de A-finales.

De relayploegen rijden zondag de B-finales voor de eer.

De mannen kwamen in een race met Italië, China en Zuid-Korea tekort, al reden ze een paar keer op de tweede plaats. Een slechte wissel, zo'n tien ronden voor het einde, kostte het team de kop. Nederland kwam op een fikse afstand binnen.

Het gemis van de geblesseerden Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma liet zich duidelijk voelen bij de aflossing.

Bij de vrouwen werd de race van Nederland ontsierd door een bizarre valpartij. Een groepje aflossingsrijdsters klapte in de binnenbaan op een jongen die de blokjes goed moet leggen. Suzanne Schulting kon net langs het tumult, de Canadese Valerie Maldais blesseerde zich.

Na een herstart reed Nederland lang op de tweede plek, maar bij een wissel van Yara van Kerkhof op Rianne de Vries ging het mis. Nederland zakte weg, waarna Schulting en Van Kerkhof het gat niet meer wisten te dichten.

Schulting

Schulting heeft nog wel kans op het halen van de afsluitende superfinale op het WK in Seoul. Daarvoor moet ze zondag op de 1000 meter goed rijden, na een zevende plaats op de 500 en een achtste plaats op de 1500 meter.

Op de 500 meter redde Schulting het niet in de halve finale. Ze kwam net tekort tegen de favorieten Fan Kexin uit China en de Canadesen Marianne St-Gelais en Kasandra Bradette.

In de B-finale was Schulting op weg naar een goede klassering, maar een fout in de voorlaatste bocht kostte haar terrein. Ze werd derde achter Bradette en de Britse Charlotte Gilmartin. Fan pakte uiteindelijk de titel.

Eerder op zaterdag eindigde Schulting als achtste op de 1500 meter. Ze wist in Seoul de A-finale niet te bereiken vanwege een val, maar in de B-finale was ze de beste. Schulting heeft nu drie punten gescoord in het algemeen klassement. Daarmee staat ze mijlenver achter op klassementsleider St-Gelais (55 punten), maar de gedeelde negende plaats biedt perspectief voor de laatste dag van het WK.

De andere Nederlandse, Yara van Kerkhof, strandde in de kwartfinales op haar favoriete afstand.

Mannen

Bij de mannenploeg hield de misère van vrijdag aan. Freek van der Wart wist ook op zaterdag geen finaleplekken te halen en daarmee is het Oranjedrietal uitgeschakeld. Enige kans op revanche is nog de relay.

Dennis Visser en Itzhak de Laat werden vrijdag al uitgeschakeld op de 500, 1000 en 1500 meter.

Van der Wart mocht zaterdag nog wel strijden om een finaleplek op de 500 en 1500 meter, maar slaagde niet in die missie. Op de 1500 meter werd hij kansloos zesde in de halve finale, op de kortste afstand strandde hij al in de kwartfinales. Hij werd in zijn race derde, achter de Koreaan Seo Yi Ra en de Rus Dmitri Migunov.

Daarmee staat vast dat Nederland slechts met twee schaatsers mag starten op het WK van 2017, in Ahoy Rotterdam. Om de drie startplaatsen te behouden, had Nederland namelijk een man bij de beste acht en een tweede bij de beste zestien moeten hebben. Die missie bleek veel te hoog gegrepen.