De internationale atletiekfederatie IAAF beslist in mei of Russische atleten aan de Olympische Spelen in Rio de Janiero mogen meedoen.

Dat heeft Michail Boetov, secretaris-generaal van de Russische atletiekbond, vrijdag aan het Russiche persbureau Tass laten weten.

De federatie zou ook hebben gezegd dat Rusland op dit moment nog niet aan de voorwaarden voor deelname voldoet.

De IAAF schorste Rusland in november vorig jaar. Dat betekent dat Russische atleten voorlopig niet welkom zijn bij internationale toernooien.

Mutko

Vitaly Mutko, de Russische minster van Sport, is echter van mening dat het land aan alle voorwaarden voldoet om deel te nemen aan de Spelen. "We moesten nieuwe bestuursleden en trainers kiezen. Nou, dat hebben we gedaan. Wat moeten we nu doen? Op tafel gaan staan en een liedje zingen?"

Volgens Mutko is doping een mondiaal en geen Russisch probleem. "En nu missen onze atleten al maanden competitie. Ze kunnen zich niet een kwalificeren. Op deze manier worden onze atleten vermoord. Je straft zo Rusland niet, maar de individuele atleten die niets fout hebben gedaan."

Rusland is gestraft voor jarenlange, systematische dopingpraktijken. Die werden in november vorig jaar bevestigd in een rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie van het internationaal antidopingagentschap WADA.

Video: IAAF zet Rusland tot mei in wacht voor deelname aan Spelen

Toelichting IAAF-president Sebastian Coe
Toelichting IAAF-president Sebastian Coe

Documentaire

Rusland heeft beterschap beloofd, maar de makers van een Duitse documentaire, die zondag wordt uitgezonden, twijfelen aan de aangekondigde schoonmaak in de atletiek.

Zij komen met een reeks bewijzen over geschorste trainers die nog gewoon met Russische atleten werken. Ze laten ook zien dat de huidige directeur van het antidopingbureau Rusada verantwoordelijk is geweest voor gesjoemel bij de controles door atleten van tevoren in te lichten over een bezoek van de urine- en bloedverzamelaar.

Een bekende trainer zou op dit moment zelfs in verboden middelen handelen.

Marokko

Kenia, Ethiopië, Marokko, Oekraïne en Wit-Rusland moeten van de IAAF werk maken van hun antidopingprogramma, dat nu niet voldoet aan internationale eisen.

Vooral Ethiopië en Marokko hebben hun zaken niet op orde en moeten snel actie ondernemen. De andere drie landen moeten voor het einde van het jaar aantonen dat ze hun leven hebben gebeterd. Een schorsing voor de vijf landen, of zelfs uitsluiting van de Spelen, is vooralsnog niet aan de orde.

Kenia pakt doorgaans veel medailles op de zomerspelen, maar het land vreest al langer uitsluiting door het IAAF. Een groot dopingschandaal in het land kostte de kop aan enkele bestuurders van de Keniaanse atletiekbond. Er wordt in razend tempo aan een antidopingwet gewerkt, die uitsluiting van de atleten moet voorkomen.