Wielrennen

Kazach Lutsenko soleert naar zege in vijfde rit Parijs-Nice

Alexey Lutsenko heeft vrijdag de vijfde etappe gewonnen in Parijs-Nice. De renner uit Kazachstan kwam solo over de streep in Salon de Provence.

Na een zware bergrit over onder meer de Mont Ventoux verraste hij met een late aanval. Het achtervolgende peloton kwam te laat om de 23-jarige Kazach van zijn zege af te houden.

Met nog 25 kilometer te gaan begon Lutsenko de achtervolging op koploper Antoine Duchesne. Op vijftien kilometer voor de streep haalde de renner van Astana de Canadees bij en al snel ging hij er alleen vandoor. 

Daarachter waren de meeste sprinters inmiddels gelost. Marcel Kittel en Nacer Bouhanni moesten op de Ventoux al het peloton laten gaan, André Greipel en José Joaquín Rojas stapten zelfs af op de beroemde Franse berg.

Kristoff

Alleen Katusha zette voor sprinter Alexander Kristoff de achtervolging in. Die ploeg bleek niet in staat om de solo van Lutsenko een halt toe te roepen.

Achter hem sprintte Kristoff naar de tweede plaats, voor Michael Matthews. Die behield ook de leiderstrui. Tom Dumoulin zakte naar de derde plaats in het algemeen klassement; Lutsenko wurmde zich tussen hem en de Australiër Matthews in.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie