Suzanne Schulting is goed begonnen aan het WK shorttrack in Seoul. Op de 500, 1000 en 1500 meter plaatste de Nederlandse zich vrijdag voor de finalerondes. Bij de mannen begon het toernooi dramatisch voor Nederland.

Schulting werd op de 1500 meter, haar favoriete afstand, tweede in haar heat achter de Chinese Gao Yihan.

Op de 500 meter overleefde ze ook twee voorrondes. Op de 1000 meter was ze zelfs duidelijk de beste in haar heat, voor de Italiaanse Lucia Peretti.

Yara van Kerkhof, specialiste op de korte afstand, was in de eerste voorronde de beste van haar heat. In de tweede voorronde kwam ze goed weg: ze finishte als derde in haar omloop, maar mocht op basis van de tijd toch verder.

Op de 1000 meter kende ze minder problemen, in het kielzog van Valerie Maltais werd ze keurig tweede. Op de 1500 meter werd Van Kerkhof uitgeschakeld met een straf.

Mannen

Bij de mannen kregen Itzhak de Laat en Dennis Visser de kans om zich te bewijzen bij afwezigheid van de geblesseerde Sjinkie Knegt en de geopereerde Daan Breeuwsma. 

Zij stelden echter zwaar teleur en werden op elke afstand uitgeschakeld.

Tegelijk deed ook Freek van der Wart, de vaste waarde in de Nederlandse ploeg, het niet geweldig. Op de 1500 meter werd hij gevloerd door de Chinees Shi Jingnan, maar mocht hij van de jury toch naar de finalerondes.

Op de 500 meter werd hij derde in zijn heat, maar mocht hij op basis van zijn tijd verder. Op de 1000 meter viel ook voor Van der Wart het doek al in de eerste voorronde, net als voor de andere Nederlanders.

Twee tickets

Daardoor is het al nagenoeg zeker dat Nederland volgend jaar op het WK in Ahoy Rotterdam niet met drie, maar met twee mannen aan de start mag verschijnen.

Om de drie startbewijzen bij de mannen te behouden, had één man bij de beste acht in het eindklassement en een tweede man bij de beste zestien moeten eindigen.

Nu De Laat en Visser zijn uitgeschakeld, is die missie eigenlijk al mislukt.