RIJSWIJK - De achttien Nederlandse eredivisieclubs hebben dit seizoen iets minder sponsorinkomsten zeker weten te stellen. In vergelijking met het voetbaljaar 2003-2004 gaan de profclubs er bijna 2,5 miljoen euro op achteruit. Vorig seizoen haalden ze nog 131,2 miljoen euro binnen, nu 128,85 miljoen euro.

Dat blijkt uit een inventarisatie van het Sponsor Magazine. Volgens het blad zijn de eredivisieclubs voor 42 procent afhankelijk van sponsorinkomsten. Overigens wordt bijna de helft van het totale sponsorbedrag bijgeschreven op de rekening van de topdrie: Ajax, PSV en Feyenoord (60 miljoen euro).

In de eerste divisie is de procentuele bijdrage die sponsoring levert veel groter dan in de hoogste klasse. Dit seizoen krijgen de clubs in totaal 27,95 miljoen euro uit sponsoring. Bij een totale begroting van 50,5 miljoen euro is dat ongeveer 55 procent. De clubs uit de eerste divisie wisten 1,8 miljoen euro meer sponsorinkomsten te genereren ten opzichte van vorig seizoen.

De shirtsponsor in de eredivisie moet gemiddeld 1,75 miljoen euro neertellen, een divisie lager betaalt zo'n geldschieter gemiddeld 270.000 euro.